Leerlingen van basisschool De Voorpoort in Vollenhove laten geen automobilisten meer schrikken in het donker. Veilig Verkeer Nederland checkt alle fietsen

Leerlingen van basisschool De Voorpoort in Vollenhove laten geen automobilisten meer schrikken in het donker. Foto: Basisschool De Voorpoort

Veilig Verkeer Nederland heeft alle fietsen van de leerlingen van basisschool De Voorpoort in Vollenhove gecheckt, zo nodig gerepareerd en een checklist meegegeven aan de ouders.

‘School is weer begonnen, sportclubs en verenigingen starten weer dus kinderen gaan weer volop met de fiets deelnemen aan het verkeer. Tijd om aandacht te besteden aan de fiets, vonden wij. Zeker in de herfst, en met de winter voor de deur, is het al heel vroeg donker’, vertelt Jacqueline Meijer van basisschool De Voorpoort.

Vooral jongeren fietsen vaak onverlicht rond, blijkt uit cijfers van Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid en dat leidt tot ongelukken. Één op de vijf ongelukken vindt in het donker plaats, terwijl slechts 10 procent van de fietskilometers in het donker worden afgelegd.

Schrikken

De vrijwilligers van Veilig Verkeer Nederland checkten alle fietsen. ‘Het is natuurlijk wel ontzettend belangrijk om gezien te worden in het donker, daar kom je pas echt achter als je in de auto rijdt en je ineens schrikt van een fietser zonder licht, je ziet ze écht niet’, aldus Meijer.

Alle fietsen van de kinderen zijn uitgebreid gecontroleerd op de verlichting en reflectoren maar ook op allerlei andere belangrijke onderdelen. Soms kon een mankement ter plekke verholpen worden, maar met een checklist van de fiets op zak weten de kinderen en ouders nu precies wat er nog even aan de fiets gedaan moet worden om weer veilig met de fiets op pad te kunnen. Als beloning kregen de kinderen reflecterende sleutelhanger.

Nieuws

menu