Les over bijen en andere insecten op basisscholen

Bijen eten nectar van bloemen en zorgen daarmee voor de bestuiving van planten.

Bijen eten nectar van bloemen en zorgen daarmee voor de bestuiving van planten. NME Overijssel

De organisatie Natuur en Milieu Educatie Overijssel heeft samen met de Bijenbeweging Overijssel een gratis lespakket samengesteld voor basisscholen over bijen. De bijen hebben het moeilijk en met het lespakket en een bijengastdocent willen de organisaties leerlingen vertellen over het belang van insecten, en de wilde bij in het bijzonder.

Er zijn in Nederland meer dan 360 soorten bijen, die allemaal bijdragen aan de bestuiving van planten. Zonder deze insecten zijn er geen appels, peren of aardbeien. Het team van lokale bijengastdocenten staat te popelen om basisschoolleerlingen vertellen en beleven hoe mooi en belangrijk bijen zijn. Naast bijengastlessen kunnen scholen ook gratis lespakketten aanvragen over insecten. Hiermee leren de kinderen over de leefgewoontes van insecten, hun rol in de natuur en in het bestuiven van ons voedsel.

Bijen helpen

Natuur en Milieu Educatie Overijssel en de Bijenbeweging wil er voor zorgen dat de leefwereld van bijen, hommels, zweefvliegen en andere bestuivers verbetert. Het leefgebied van een enkele bij is soms maar een paar honderd meter groot. Daarom is het belangrijk dat er tuin voor tuin, perk voor perk, in actie wordt gekomen. De Bijenbeweging Overijssel stimuleert scholen, gemeentes, bedrijven en inwoners van Overijssel om zich in te zetten voor de bij. „Samen kunnen we zorgen voor genoeg eten en genoeg nestplekken voor alle verschillende bijensoorten. En daar kun je niet jong genoeg mee beginnen”, denken de Bijenbeweging en Natuur en Milieu Educatie Overijssel.