Levende Tuinenroute Steenwijkerland: genieten, gezelligheid en inspiratie opdoen

Een route met mooie voorbeelden van tuineigenaren die bezoekers tips en inspiratie meegeven om zelf aan de slag te gaan.

Een route met mooie voorbeelden van tuineigenaren die bezoekers tips en inspiratie meegeven om zelf aan de slag te gaan. Transition Town Vollenhove

Mensen die hun huis willen verduurzamen vinden genoeg adviezen en informatie. Maar kun je ook je tuin duurzamer maken? Dat is geen voor hand liggende vraag. Toch zeker iets om over na te denken. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat Steenwijkerland in de top tien staat van meest versteende gemeenten.

Aanleiding voor de werkgroep IK Begin om een levende tuinenroute te organiseren. Een route met mooie voorbeelden van tuineigenaren die bezoekers tips en inspiratie meegeven om zelf aan de slag te gaan.

Wat is een levende tuin

Een levende tuin is niet alleen een lust voor het oog, waarin je kunt ontspannen maar die ook bijdraagt aan biodiversiteit. Een tuin met bloemen, planten en struiken, waar vlinders, vogels en insecten graag vertoeven. Waar ze niet alleen een schuilplek, maar ook voedsel vinden. Ook een vijver, wadi of poel kan de tuin een duurzaam karakter geven.

Permacultuur tuin

In Vollenhove staat de Permacultuurtuin op de kaart van de Levende tuinenroute. Hier is een groep enthousiaste inwoners te midden van het Volkstuinencomplex al jaren actief om met elkaar op een meer biodiverse en natuurlijke manier te moestuinieren. Behalve groenten zijn er veel kruiden en bloemen te vinden die bijdragen aan een beter milieu. Bijvoorbeeld goudsbloemen om thuis je eigen olie van te maken. Of zelf thee maken van allerlei kruiden die niet alleen lekker maar ook nog gezond zijn. Andere planten dragen weer bij aan een gezond bodemleven.

Op zaterdag 28 augustus van 10.00 tot 16.00 is er volop keuze om zelf een route samen te stellen. Alle adressen en informatie over de tuinen zijn te vinden op https://www.ik-begin.nu/de-levende-tuinenroute /