Lezingen in Stadsmuseum Vollenhove over Streektaal, stadsboerderijen en oude foto’s

Deze week en volgende week zijn er lezingen in het Stadsmuseum Vollenhove.

Streektaal, stadsboerderijen en oude foto’s: dat zijn de thema’s van de lezingen die de komende weken gehouden worden in het Stadsmuseum Vollenhove aan de Bisschopstraat 36.

Door corona moesten de vorig jaar geplande lezingen uitgesteld worden. Nu kan het weer! Woensdag 13 april is er een lezing over de stadsboerderijen die alleen voor donateurs toegankelijk is.

Bij de lezing op donderdag 14 april is iedereen welkom. ‘ Weten wa’j zegt’ is de titel van een informatieve avond over de geschiedenis, heden en toekomst van het dialect in Overijssel. Oud-Vollenhovenaar dr. Harrie Scholtmeijer vertelt over de geschiedenis van streektaal. Hij zal ingaan op vragen als: waar komt ons dialect vandaan, wat is eigenlijk het verschil tussen een dialect en een taal, hoeveel verschillende dialecten zijn er nog in Overijssel? Na de pauze zal Albert Bartelds (Rouveen) in gesprek gaan over de stand van zaken van het dialect en een verkenning ondernemen naar de toekomst van het dialect en tevens iets vertellen over de diverse streektaalprojecten van zijn werkgever, de IJsselacademie.

Woensdag 20 april is er ‘Vollenhove in oude foto’s’ door Henk van Heerde en donderdag 21 april geeft Henk van Heerde een lezing over de vele stadsboerderijen die er in Vollenhove stonden, en waarvan de meeste zijn verdwenen.

De entree voor de lezingen is 5 euro en aanmelden is verplicht. Dit kan via reserveringen@chcvollenhove.nl of telefonisch tijdens openingstijden. Tel.nr: 244413. Het museum is geopend van woensdag t/m zondag van 13.00 uur tot 17.00 uur. Maandag open van 10.00 uur tot 14.00 uur.

Nieuws

menu