Lintjesregen in Steenwijkerland: negen inwoners krijgen een Koninklijke onderscheiding

Koninklijke onderscheiding voor negen inwoners van Steenwijkerland.

Ter gelegenheid van de verjaardag van Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander krijgen negen inwoners uit Steenwijkerland een Koninklijke onderscheiding, uit handen van burgemeester Rob Bats. Allen zijn benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. De feestelijke uitreiking vond vandaag plaats in Villa Rams Woerthe in Steenwijk.

Monique ter Beeke (51) uit Ossenzijl stond 17 jaar geleden aan de wieg van De Groene Wens Boot. Ze bedacht het concept, werkte het uit en zorgde ervoor dat het idee ook daadwerkelijk werd gerealiseerd. De Groene Wens Boot biedt mensen met een beperking de mogelijkheid om samen met hun gezin of familie een dagje te ontspannen op het water in de Weerribben. Burgemeester Rob Bats: „Het idee is bedacht vanuit een warm hart voor de medemens. Monique ter Beeke staat klaar voor anderen, voor ouders van kinderen met een beperking, met een luisterend oor en advies. Zonder daar iets voor terug te vragen.” Sinds 2,5 jaar maakt Monique ter Beeke daarnaast onderdeel uit van de adviescommissie voor inwonersinitiatieven in Steenwijkerland.


De 69-jarige Margje Doze-Schoonvelde uit Giethoorn heeft in de loop van de jaren veel vrijwilligerswerk gedaan. Jarenlang zat zij als spin in het web in het bestuur van sportvereniging Giethoorn Samen. In de organisatie van turnwedstrijden en – tot de dag van vandaag – in de jury. Daarnaast is zij al vele jaren vrijwilliger bij museum ’t Olde Maat Uus in haar woonplaats. Daar is zij onder meer de drijvende kracht achter de Huisvlijtdagen en Preuverijen. Inmiddels is zij ook voorzitter van de Vrienden van ‘t Olde Maat Uus. Vanaf 2005 is zij daarnaast penningmeester van de Agrarische commissie Overijssel. Burgemeester Rob Bats: „Margje Doze is iemand die van aanpakken weet. En in het dorp is het algemeen bekend: op haar doe je nooit tevergeefs een beroep.”


Tot op de dag van vandaag doet Alex van Galen (85) uit Steenwijk veel voor anderen. Naast functies die hij heeft gehad in het bestuur van de Boeren- en tuindersbond en de ijsclub in Scheerwolde, heeft hij veel werk verzet voor de R.-K. Kerk. Van het onderhouden van het kerkhof tot het assisteren bij kerkdiensten in verzorgingshuis Zonnekamp. Hij doet klussen in de buurt zoals het onderhoud aan tuinen van mensen die dat zelf niet meer kunnen. Hij regelt vervoer voor ouderen als zij naar het ziekenhuis moeten en organiseert al meer dan 10 jaar de wekelijkse dansavonden voor ouderen in dorpscentrum Hoogthij in Steenwijkerwold. Burgemeester Rob Bats: „Alex van Galen staat bekend als een supervrijwilliger. Zonder dat hij zich daar zelf bewust van is, want voor hem is het de normaalste zaak van de wereld om voor anderen klaar te staan.”


Vrouwkje Jordens-Rook uit Sint Jansklooster zet zich al ruim 40 jaar voor de samenleving in. De 63-jarige deed dat onder andere bij de Hervormde School Heetveld door het organiseren van allerlei activiteiten, bijvoorbeeld bij het 100-jarig bestaan in 2012. Bij de plaatselijke Vrouwenbond en tot de dag van vandaag in het dorpshuis Sint Janskamp waar zij bijvoorbeeld meedraait in het rooster voor de bardiensten. Daarnaast is zij al jarenlang actief voor de kerk. Als ouderling en diaken. Haar organisatietalent valt op. Zo is zij medeorganisator van diverse acties, onder andere ook voor gezinnen die over onvoldoende financiële middelen beschikken. Daarnaast organiseert zij een aantal keren per jaar dagjes uit voor vrouwen uit Sint Jansklooster. Burgemeester Rob Bats: „Zoveel jaar je belangeloos voor je omgeving inzetten, dat verdient respect en waardering. En bij Vrouwkje Jordens weet je: het wordt altijd allemaal tot in de puntjes geregeld.”


Hanneke van der Heijden-Koolman (66) uit Tuk is een stille kracht waar anderen op kunnen bouwen. Ze is mantelzorger voor haar gezin en doet dat op een manier die bij anderen groot respect afdwingt. Daarbij cijfert zij zichzelf volledig weg en zet zij het levensgeluk en welzijn van haar gezin voorop. Burgemeester Rob Bats: „Mantelzorger zijn voor je gezin is een buitengewone inspanning die Hanneke van der Heijden met enorm veel liefde doet. Daarbij offert ze zichzelf op, zonder dit zelf zo te voelen en zonder daar iets voor terug te vragen. De erkenning voor haar als mantelzorger is meer dan terecht.” Hanneke van der Heijden was daarnaast jarenlang voor de KNLTB organisator van jeugd-tennistoernooien voor het district Friesland.

De 77-jarige Jouke van der Veer uit Sint Jansklooster is inmiddels al zo’n 50 jaar actief voor de kerk. Als onder andere ouderling, penningmeester, preekvoorziener, scriba, redacteur van het kerkenblad, maar ook bij pastorale bezoeken en in de voorbereiding van de zondagdiensten. Dat doet hij vanuit zijn overtuiging en vanuit betrokkenheid bij de medemens. Zo bezoekt hij vanaf 2005 samen met zijn echtgenote gedetineerden die geen bezoek van familie krijgen. Ook was hij jarenlang penningmeester en later voorzitter van Stichting de Meente in Genemuiden. Daarnaast zat hij vanaf 1978 tot 1986 namens de SGP in de gemeenteraad van Genemuiden. Burgemeester Rob Bats: „Jouke van der Veer weet dat het ‘er voor elkaar zijn’ ontzettend belangrijk is en geeft daarin zelf het goede voorbeeld, vanuit een grote betrokkenheid bij anderen.”


In de afgelopen ruim 20 jaar heeft de in Steenwijk wonende John Kuiper (55) veel vrijwilligerswerk gedaan en diverse bestuursfuncties gehad. In kleuteronderwijs, het basisonderwijs – bij Johan Friso in Steenwijk – en bij de hondenvereniging in Diever. Vanaf 1991 is hij betrokken bij het wel en wee van de Huneruiters rijvereniging in Havelte. Als onder meer voorzitter, als organisator van concoursen, bij het terreinonderhoud, voor het clubblad en bij de organisatie van de rijlessen. Ook binnen de personeelsvereniging van zijn werkgever is hij een drijvende kracht achter de activiteiten die georganiseerd worden. Burgemeester Rob Bats: „Belangeloos, vol enthousiasme en met een enorme energie levert John Kuiper die o zo belangrijke bijdrage aan onze samenleving. Dat wordt gezien en gewaardeerd.”


Rinus Stam (41) uit Sint Jansklooster is een van de drijvende krachten bij de Christelijke Oranje Vereniging van Sint Jansklooster. In die hoedanigheid is hij al jarenlang betrokken bij de organisatie van het corso. Vanaf de oprichting in 1995 deed hij 19 achtereenvolgende jaren veel werk voor de corsogroep the Bottle. Van het bedenken van het idee, de voorbereidingen, het werven van sponsoren, tot de opbouw van de wagen. Later werd hij penningmeester van de COV, een functie die hij tot op de dag van vandaag heeft. Hij zorgt niet alleen voor een gezonde financiële balans. Ook onder diverse activiteiten staat zijn naam als medeorganisator of bedenker. Burgemeester Rob Bats: „Rinus Stam is onlosmakelijk verbonden aan het corso in Sint Jansklooster, dat mede door zijn inzet een enorme bekendheid heeft. Grote hulde daarvoor.”


Vanaf de oprichting is de 66-jarige Gerrit Vinke uit Tuk betrokken bij de voedselbank in Steenwijkerland. Als bestuursvoorzitter – hij was dat tot 2021 – was hij dé motiverende kracht achter deze organisatie die een belangrijke plek inneemt voor mensen die het financieel moeilijk hebben. Daarbij steekt hij zelf graag de handen uit de mouwen. Bijvoorbeeld bij het inzamelen van voedsel en het uitdelen van de voedselpakketten. In 2013 was hij medeoprichter van het Noodfonds, bedoeld voor dezelfde doelgroep. Burgemeester Rob Bats: „Voor Gerrit Vinke geldt: geen woorden maar daden. Hij pakt aan, biedt een luisterend oor én concrete hulp aan mensen die dat nodig hebben.” Gerrit Vinke is daarnaast voorzitter van de wildbeheereenheid Steenwijkerwold. Ook zat hij vanaf 2018 een bestuursperiode in de gemeenteraad van Steenwijkerland.


Nieuws

menu