Lof voor ambachtelijke ondernemers bij presentatie Wiedenvis: Weerribben kan niet zonder vissers en riettelers

Vissers, riettelers en punterbouwers vervullen een belangrijke rol in het voortbestaan van het natuurgebied Weerribben-Wieden in de Kop van Overijssel. En deze ambachtelijke ondernemers moeten er hun brood kunnen blijven verdienen. Zo werd woensdag, tijdens de presentatie van het nieuwe regionale visserijmerk Wiedenvis in Belt-Schutsloot, een lans gebroken voor deze beroepsgroep.

Presentatie van het nieuwe regionale visserijmerk Wiedenvis in Belt-Schutsloot.

Presentatie van het nieuwe regionale visserijmerk Wiedenvis in Belt-Schutsloot. Foto: Sieb van der Laan

Dat is ook hard nodig betoogde Albert Jan Maat, voorzitter van het Platform Duurzame Ambachten Weerribben-Wieden, omdat volgens hem het ambachtelijk ondernemerschap in dit gebied ‘af en toe heel pittig is en onder druk staat.’

Daarom is, zo stelde Maat, twee jaar geleden het Platform opgericht. „Als er niets was gebeurd zouden de riettelers en beroepsvissers nog verder onder druk komen te staan.” Dat geldt volgens Maat eveneens voor de punterbouwers, die hun product een prachtig stuk erfgoed noemde. De CDA-politicus is ook voorzitter van het NetVISwerk, de landelijke belangenorganisatie voor binnenvisserij en kleine kustvisserij in Nederland.

Beter voor het voetlicht

Maat zei verder dat samen met de gemeente Steenwijkerland en de provincie Overijssel de producten uit het natuurgebied nog beter voor het voetlicht moeten worden gebracht. In dat verband noemde hij ook de samenwerking met het nationaal park Weerribben-Wieden. Maat stak de loftrompet over riet uit de Weerribben-Wieden, dat volgens hem toe is aan een herwaardering. Het Platform probeert een betere (inkomens)positie voor de ambachtelijke ondernemers te verwerven.

Voor de drie beroepsvissers Wout van de Belt, Jan Piek en Stefan Lok had Maat een onderscheiding in petto. Hij overhandigde het trio het ESF-certificaat voor hun inspanningen om de palingstand in het gebied op peil te houden. Het Eel Stewardship Fund is opgericht om activiteiten te financieren die bijdragen aan het herstel van de palingstand in de Europese binnenwateren.

Lof voor ambacht

Lovende woorden namens het gemeentebestuur van Steenwijkerland kwamen er ook uit de mond van ‘ambacht’ wethouder Marcel Scheringa. „Dit natuurgebied zou er niet zijn geweest zonder de ambachtelijke ondernemers. De riettelers bijvoorbeeld zijn ongelooflijk belangrijk om de Weerribben-Wieden in stand te houden”, prees Scheringa de inzet van de ondernemers. Hij wees ook nog eens op het belang van de subsidieregelingen voor de rietsector en de punterbouwers.

De drie genoemde beroepsvissers hebben recentelijke de handen ineen geslagen om een maximaal verantwoord beheer van de visserij in het gebied te verankeren. Met de lancering van het visserijmerk Wiedenvis willen zij hun visproducten promoten en leveren aan de keukens in de horeca. Enkele grote restaurants in de omgeving zijn al jaren afnemers van vis uit de Weerribben-Wieden. Consumenten kunnen de vis, zoals paling en snoekbaars, rechtstreeks kopen bij de drie visbedrijven.

In de Weerribben-Wieden zijn drie beroepsvissers actief die van oudsher de volledige visrechten hebben om er op ambachtelijke wijze te vissen. Dat gebeurt van april tot september. In de overige maanden houden zij zich bezig met de rietteelt.