Lola (7) uit Blokzijl heeft alweer een filmrol te pakken: dit keer in ‘Sunshine Motel’, een film van 6 minuten

Lola (7) thuis in Blokzijl. Acteren gaat haar heel natuurlijk af.

Lola (7) thuis in Blokzijl. Acteren gaat haar heel natuurlijk af. Foto: Martijn Bijzitter

De 7-jarige Lola van Zoggel uit Blokzijl deed vorig jaar mee aan een heuse speelfilm: Narcosis. Hoewel deze film nog niet helemaal is afgerond, doet ze alweer mee aan een volgend project: de korte film ‘Sunshine Motel’.

Het is een korte dramafilm over de zevenjarige Roos die op vakantie aan haar lot wordt overgelaten door haar moeder. Als Roos ‘s ochtends wakker wordt en ontdekt dat ze alleen is achtergelaten, probeert ze van haar dag te genieten. Ook zonder haar moeder. Chips eten in bed, tv kijken, een fort maken van alle lakens, matrassen en kussens die ze maar kan vinden. Maar hoelang blijft het leuk om alleen te zijn? Niet lang, zo blijkt….

Filmopnames in Blankenberge in België

In februari/maart waren de castings. Nadat Lola een filmpje had ingestuurd werd ze uitgenodigd om langs te komen.

Voor de opnamen ging Lola samen met haar moeder Sabine naar het Belgische Blankenberge. Ze logeerden in het hotel waar ook de filmopnames waren. „Allemaal coronaproof natuurlijk”, vertelt Sabine. „Er is een dag of drie, vier gefilmd.”

De film is het regiedebuut van scenarioschrijfster Rosita Wolkers. „Leuk nieuws is dat de film geselecteerd is voor het Nederlandse Filmfestival in september. Er is maar één acteur in de film, en dat is Lola, wat haar automatisch tot hoofdrolspeelster maakt”, zegt haar trotse moeder.

‘Dierenarts lijkt me ook leuk’

De film Narcosis waar ze vorig jaar een hoofdrol in speelde, gaat over een moeder en haar twee kinderen die ieder op eigenzinnige wijze de dood van hun man en vader proberen te ontwijken. „Het gaat in beide films om best heftige thema’s, maar omdat het allemaal korte stukjes zijn die worden opgenomen, ervaart Lola dat heel anders”, licht moeder Sabine toe.

„Volgens de regisseur heeft Lola ‘geen derde oog’; wat haar heel geschikt maakt als actrice; ze gaat overal onbevangen in en speelt vanuit zichzelf. Ze denkt nooit: hoe kom ik over, ze vindt het gewoon leuk te acteren.” Dat betekent overigens nog niet dat ze later ook een carrière als actrice ambieert, laat de leerling van OBS De Rolpaal in Blokzijl zelf weten: „Dierenarts worden lijkt me ook heel leuk!”