Lucie de Lange schrijft muzikaal eerbetoon aan haar stad

Zangeres Lucie de Lange zingt samen met de Franse chansonnier Philippe Elan tijdens een Rabo Regio Concert in De Meenthe. Foto: Wilbert Bijzitter

Blokzijl viert vanaf 10 september tot en met 17 september dat de plaats 350 jaar geleden van prins Willem III stadsrechten kreeg. De rechten werden de stad al na een paar jaar ontnomen, maar dat terzijde. Blokzijl voelt aan als een stad en dat wordt groots gevierd.

Zangeres en actrice Lucie de Lange, al jarenlang trots inwoonster van Blokzijl, schreef en regisseerde voor de gelegenheid een muzikaal spektakelstuk waarin zij zelf, maar ook lokale koren, muziekgroepen, zangers, zangeressen, kinderen en figuranten meespelen.

Lucie de Lange begon pakweg een jaar geleden met de voorbereidingen. Ze is inmiddels de studio in geweest om diverse nummers op te nemen. De groots opgezette voorstelling is een eerbetoon aan haar woonplaats. Het lied begint met een loflied op de toren, die dateert uit 1609 en getuige is geweest wat Blokzijl door de eeuwen heen heeft gemaakt. Ook legendes als Kaatje bij de Sluis en de Heks van Blokzijl hebben een plek gekregen in het schouwspel. Verder ook ruimte voor de langste staking die ooit in Nederland heeft plaatsgehad; de staking bij de firma Loos.

Onder de deelnemers ook het internationaal bekende Blokzijls Piratenkoor. Het Piratenkoor, dat op de kop af, 35 jaar bestaat, stopt na het spektakel op zaterdag 17 september met optreden. Het is mooi geweest. De tijd van optredens in binnen- en buitenland is definitief geschiedenis.

Het muzikaal spektakelstuk dat ’s avonds 17 september om half negen begint is gratis te bezoeken.

Nieuws

menu