Maand van de Geschiedenis in Overijssel: van Kuunderse klonten tot stadsbranden

Campagnebeeld. Fotoarchief Frits Gerritsen

Op 1 oktober start het grootste historische evenement van Nederland: de Maand van de Geschiedenis. Honderden musea, bibliotheken, boekhandels en culturele instellingen organiseren talloze activiteiten rondom het jaarthema Wat een ramp!. Naast rondleidingen, tentoonstellingen en lezingen zijn er ook kinderprogramma’s, theatervoorstellingen en wandelingen: met ruim 550 activiteiten is er voor iedereen wat te doen, in iedere provincie. Een greep uit het programma in Overijssel.

Dag van de Geschiedenis Kuinre

Jaarlijks organiseert het Gemeentearchief Steenwijkerland de Dag van de Geschiedenis. Dit jaar is dat in Kuinre. Je kan mee met een vaarsafari met de Kuunderpunter, echte Kuunderse Klonten eten of interessante lezingen van Yftinus van Popta en Karst Berkenbosch bijwonen. Kuinre, Gemeentearchief Steenwijkerland, 15 oktober.

https://www.maandvandegeschiedenis.nl/page/24322/dag-van-de-geschiedenis-in-kuinre

Deventer rampen

Rampen zijn van alle tijden. Van persoonlijke rampen tot een noodsituatie die de hele samenleving ontwricht. In oktober toont de Athenaeumbibliotheek enkele van deze ‘rampen’ uit haar collectie in een gratis te bezoeken minitentoonstelling.
Deventer, Athenaeumbibliotheek, 1 t/m 31 oktober.


https://www.maandvandegeschiedenis.nl/page/25930/deventer-rampen

Deventer 1672
‘Help! De vijand heeft Deventer ingesloten,’ zo schreef het stadsbestuur op 16 juni 1672. In deze tentoonstelling leer je alles over het beleg en de overgave van de stad. Inclusief gratis wandelroute door de binnenstad, langs bijzondere plekken uit de belegering van Bommen Berend.
Deventer, Museum De Waag, 1 t/m 30 oktober.

https://www.maandvandegeschiedenis.nl/page/25748/het-verraad-van-deventer.-rampjaar-1672

Water in Kampen

Door de Zuiderzeewerken lijkt in Kampen het water nu ver weg, maar de sporen ervan zijn nog altijd te zien. In de stadswijken Brunnepe en de Greente, bijvoorbeeld, zie je de hoogteverschillen uit de tijd van de Zuiderzee. Binnen de stadsmuren vind je bovendien op onverwachte plekken herdenkingsstenen met de waterhoogten van 1775 en 1825. Wandel mee en ontdek de geschiedenis van het water in Kampen.
Kampen, CultuurZIEN, 8 en 29 oktober .
https://www.maandvandegeschiedenis.nl/cultuurzien

Schepenzaal
Wat een ramp! Dat was het zeker toen op vastenavond 1543 het Raadhuis van Kampen door brand werd verwoest. Maar het stadsbestuur wist de ramp te keren tot iets geweldigs. Kosten noch moeite werden gespaard om het Raadhuis en de Schepenzaal te herbouwen. Laat je rondleiden door deze bijzondere zaal. Inclusief speciale verrekijker speurtocht voor kinderen.
Kampen, Stedelijk Museum Kampen, 22 en 23 oktober.
https://www.maandvandegeschiedenis.nl/page/24691/rondleiding-door-schepenzaal-uit-hanzetijd

Rampen in Zwolle

Zwolle kent allerlei uiteenlopende rampen: stadsbranden, overstromingen, epidemieën, moordpartijen en zelfs een gestolen baby, die later als wilde deerne rondspookte. Samen met historicus Girbe Buist ontdek je de rampplekken, de dramatische achtergrondverhalen en leer je hoe de Hanzestad vroeger omging met misdaad, straf, ziekte en dood.
Zwolle, Buistbelevings­projecten, 9 en 16 oktober.

https://www.maandvandegeschiedenis.nl/buistbelevingsprojecten


Beat Bommen Berend

De Beat Bommen Berend Escaperoom trekt door de hele provincie Overijssel. Lukt het jou om Bommen Berend te verslaan?
Overijssel, diverse locaties, 1 t/m 31 oktober.

https://www.maandvandegeschiedenis.nl/page/24325/beat-bommen-berend-escaperoom-experienc

De complete agenda is te bekijken op: www.maandvandegeschiedenis.nl/agenda

Selecteer op Overijssel voor het hele complete aanbod in deze provincie.

De Maand van de Geschiedenis is te vinden op Facebook, Twitter en Instagram. Praat mee over de Maand met de hashtags #MvdG en #wateenramp

Nieuws

menu