Mattenschippersrace 2022: De Eenvoud wint na spectaculaire inhaalrace

Tweespalt op de Belterwijde.

Tweespalt op de Belterwijde. Foto: Annet Stolte

Het skûtsje De Eenvoud uit Harlingen heeft met schipper Remy de Boer heeft zaterdag na een indrukwekkende inhaalrace de 23ste Mattenschippersrace gewonnen. Lange tijd leken andere deelnemers als eerste de finish in Blokzijl te gaan passeren, maar bij de brug in Vollenhove wist de winnende schipper met een slimme manoeuvre de eerste plaats te pakken. Die gaf hij daarna niet meer weg.

De race ging vanuit Blokzijl ’s morgens vroeg van start in oostelijke richting, dus met de klok mee. Die start was weerbarstig, want er stond een dikke windkracht 5 bijna pal op de kop. Dat had als gevolg dat alle schepen bomend of jagend moesten vertrekken, wat vooral bij de grotere schepen een hele toer is. Pas op het Giethoornsche Meer konden de zeilen worden gehesen.

Vlagen van windkracht 6 en 7

In de loop van de dag kwamen er vlagen van windkracht 6 en 7 voorbij, waardoor vooral de zwaardere schepen soms de motor moesten starten om averij te voorkomen. Al met al werden hierdoor meer motorminuten dan ooit gemaakt. Het wedstrijdcomité had er na afloop heel wat werk aan om de definitieve uitslag te berekenen. Uiteindelijk bleken slechts drie schepen de wedstrijd geheel zonder motor te hebben uitgevaren.

Achter de winnende De Eenvoud eindigde de Nooitgedacht met schipper Rutger van Slobbe knap op een tweede plaats. De derde plek was voor het skûtsje Westenwind met schipper Daan van der Meer.

Forse golven op de Beulaker

De punters zeilden zoals gewoonlijk hun eigen race. Slechts twee van de vijf deelnemers trotseerden de forse golven op de Beulaker Wiede om via de Arembergergracht in Zwartsluis een mat te halen en vandaar via Vollenhove terug naar Blokzijl te varen. Winnaar werd hier Hans Schiphorst met de Beulakermeerpunter KP2.

De volledige uitslag van de Mattenschippersrace is:

1. De Eenvoud, Remy de Boer; 2. Nooitgedacht, Rutger van Slobbe; 3. Westenwind, Daan van der Meer; 4. Nije Dei, Harm van der Weiden; 5. Vijf Gebroeders, Henri Kolk; 6. Dageraad, Aart te Velde; 7. Lutgerdina Smeltekop, Niels de Boer; 8. Ex aequo: Maria, Tom Krom; De nieuwe zorg, Joost Friebel; Vooruitgang, Johan Wijker; Disponibel, Yvonne Verstraten.

De volgende Mattenschippersrace staat gepland op zaterdag 29 april 2023.