Mattenschippersrace: alleen zeilen, bomen, jagen en roeien zijn toegestaan

Zeilen, bomen, jagen en roeien?zijn de enige toegestane vormen van voortbewegen. Foto: Aangeleverd
De Mattenschippersrace is een zeilwedstrijd voor traditionele zeilende vrachtschepen. Zeilen, bomen, jagen en roeien zijn de enige toegestane vormen van voortbewegen. Dat stelt zware eisen aan het vakmanschap van schippers én bemanning. De mattenschippers - voortgekomen uit de geslachten van mattenmakers en beurtschippers - namen in het vroege voorjaar matten aan boord om ze uit te venten in allerlei plaatsen aan de overkant van de Zuiderzee.
Iedere familie had zo zijn eigen ´mattenland´. Eén van die schippers was een voorvader van Lens Nekeman, directeur van hoofdsponsor Interfloor in Zwartsluis. De deelnemers moeten het ‘rondje Zwartsluis’ afleggen. Vanuit Blokzijl voert de race over het Giethoornse Meer, Jonen en de Beulakerwijde via de Blauwe Hand en Beukers naar Zwartsluis.
Speciale opdracht
Daar moeten de deelnemers een speciale opdracht uitvoeren. Die opdracht heeft altijd iets te maken met de oorsprong van deze race: het vervaardigen van matten. Pas daarna mogen de deelnemers de terugtocht naar Blokzijl aanvaarden. Het parcours is een rondje van een kleine 40 kilometer en voert de deelnemers vanuit Blokzijl naar Zwartsluis en weer terug. Dat gaat met de klok mee of er tegenin, afhankelijk van de windrichting.
Sterk deelnemersveld
Er staan 11 klassieke schepen aan de start en een aantal zeilpunters voor deze uitdagende en traditionele zeilrace. De strijd om de hoofdprijs, een stevige korte vaarboom als wisseltrofee, is elk jaar hevig. Vorig jaar wist het team van De Eenvoud alle andere zeilende teams voor te blijven en de race te winnen. Ook dit jaar is De Eenvoud met een team aanwezig en is van plan de titel met volle inzet te verdedigen. Maar ze hebben het er graag voor over: de sfeer is uitmuntend en het feest na afloop is uniek in zijn soort.
Lichte en zware klasse
De spanning van de race wordt nog verhoogd door het feit dat de deelnemers in een lichte en een zware klasse worden ingedeeld. De zware klasse start zeven kwartier eerder, waardoor de schepen in de lichte klasse er een ware inhaalrace van moeten maken. De praktijk leert dat de wat lichtere schepen vaak in het voordeel zijn.
Delftse Studenten Big Band
De finish van de klassieke schepen zal worden begeleid door een optreden van de Delftse Studenten Big Band. Al 43 jaar speelt de bigband swingende jazz op feesten door heel Europa. De 18 koppige band trakteert Blokzijl met een spetterend optreden en maakt de sfeer bij het binnenvaren van de schepen ongetwijfeld nog gezelliger.
Meer informatie www.mattenschippersrace.nl .