Meer opstappunten voor deelfietsen in gemeente Steenwijkerland: 'Streven om meer dan honderd deelfietsen beschikbaar te stellen'

Op de deelfiets door de Weerribben-Wieden. Er moeten meer dan 100 deelfietsen komen in het komende jaar.

Op de deelfiets door de Weerribben-Wieden. Er moeten meer dan 100 deelfietsen komen in het komende jaar. Foto: Gijs Versteeg Fotografie BV

In Belt-Schutsloot kun je sinds 1 mei een deelfiets pakken of stallen. Nu het fietsseizoen van start gaat maakt dit nieuwe opstappunt het gemakkelijker om als bezoeker door het Nationaal Park Weerribben-Wieden te bewegen. Doel van de gemeente is dat er meer dan 100 van deze deelfietsen ter beschikking komen.

Het netwerk van hubs, oftewel opstappunten groeit de komende tijd flink door. Want naast de vier hubs in Steenwijk, Blokzijl, Oldemarkt en Giethoorn, komen er na Belt-Schutsloot ook opstappunten in Ossenzijl, Vollenhove, gemeente Westerveld en een locatie in de Noordoostpolder.

„Het streven van de gemeente is om het komende jaar meer dan honderd deelfietsen beschikbaar te stellen. Pakbaar en te stallen op minimaal tien hubs. Het project onderzoekt, en geeft vorm aan, hoe de deelfiets kan bijdragen aan de mobiliteit in landelijk gebied”, vertelt Wethouder Bram Harmsma. „De hubs met deelfietsen zijn perfect voor toeristen, maar daarnaast ook ideaal voor forensen en inwoners van de gemeente Steenwijkerland.”

Fiets voor meerdere gebruikers

De Weerribben-Wieden-deelfietsen die eind vorig jaar zijn geïntroduceerd, voorzien in verschillende mobiliteitsbehoeften in Steenwijkerland. Toeristen gebruiken de deel-e-bike voor een rondje door het Nationaal Park Weerribben-Wieden. Forensen pakken de deel-e-bike om vanaf de trein de laatste kilometers naar het werk af te leggen. Maar ook inwoners van Steenwijkerland kunnen gebruikmaken van de deelfietsen. Door het verminderen van het openbaar vervoer helpen deze e-bikes daarmee ook in de mobiliteitsbehoefte van inwoners.

De gemeente Steenwijkerland werkt samen met ondernemers aan de groei van het aantal opstapplaatsen; ondernemers kunnen met subsidie van 50 procent een hub met deelfietsen laten plaatsen. Deze samenwerking, die resulteert in een netwerk van hubs met deelfietsen, is de sleutel tot het succes. „We lossen samen een mobiliteitsprobleem op in de Kop van Overijssel”, zegt ondernemer Helmuth van de Belt. Hij heeft als één van de eerste ondernemers een hub bij zijn snackbar. „Naast een service voor onze gasten is het voor ons personeel ook een gemak, omdat er in de avond geen bussen meer rijden en zij toch weer naar huis of het treinstation willen.”

Meer informatie over de hubs en deelfietsen is te vinden op www.visitweerribbenwieden.com/deelfiets .