Melkveebedrijven open voor publiek

Niek (links) en rechts Cor Hendriksen bij hun koeien.

Niek (links) en rechts Cor Hendriksen bij hun koeien. Foto: Aangeleverd

De staldeuren staan vrijdag 19 mei en maandag 29 mei wijd open voor het publiek bij twee melkveebedrijven in de gemeente Steenwijkerland: van de familie Hendriksen in Blankenham (Lageweg 10) en melkveebedrijf Batenburg in Giethoorn (Jan van Nassauweg 12).

Voor beide bedrijven is het de eerste keer dat ze meedoen met dit jaarlijks terugkerende evenement (Campina Open Boerderijdagen). Volgens de organisatoren van Campina worden op de boerderijen tussen 1000 en 2000 mensen verwacht. „We hebben allerlei flyers rondgebracht bij scholen, campings en supermarkten. De poster is ook vertaald naar het Oekraïens om Oekraïense vluchtelingen speciaal uit te nodigen”, vertelt Jeanet Brandsma van boerderij Batenburg.

In totaal doen in heel Nederland 72 bedrijven mee verdeeld over 2 dagen. „Het is eigenlijk best wel speciaal dat in onze gemeente zelfs 2 bedrijven meedoen”, zegt Cor Hendriksen. Hij is nog druk bezig met de voorbereidingen om alles gereed te hebben om de bezoekers te ontvangen. „We hebben een hele mooie sector en dit willen we graag laten zien op ons familiebedrijf in Blankenham”, geeft Cor aan.

Van alles te doen

Op beide bedrijven kun je met kalfjes knuffelen, koeien van dichtbij zien, maar ook bekijken waar de koeien gemolken worden met allerlei weetjesborden. Daarnaast zijn er allerlei spellen zoals ontmoet en voer de koe, melkwegrace, boerderijbingo, zonnepanelenpuzzel, windmolen vouwen, springkussen, trekkers kieken, skelterbaan, photobooth en (blind) proeven bij de zuivelbar. Op beide bedrijven is er een ‘foodpleintje’ waar ook allerlei andere versnaperingen te verkrijgen.

Veel vrijwilligers

Ook bij melkveebedrijf Batenburg moet naast de normale boerenwerkzaamheden nog flink wat voorbereidingen getroffen worden. „Toen we ons hadden opgegeven realiseerden we ons nog niet helemaal wat er allemaal bij komt kijken. Zo hebben we ongeveer 30 vrijwilligers nodig voor de ontvangst, uitleg geven en begeleiden bij de verschillende activiteiten. We zijn heel blij dat zoveel vrijwilligers mee willen helpen”, zegt Stella Aalberts. „Tijdens de boerderijdag willen we laten zien hoe een koe van groen gras witte melk maakt en wat er allemaal nog meer bij komt kijken op een melkveebedrijf”, zegt Peter Aalberts.

In Giethoorn deelt Jumbo Bert Vis Steenwijk gezonde appeltjes uit. Andere lekkere dingen zijn te koop zoals bakkie patat gebakken door café De Karre van aardappels van akkerbouwburen Evenhuis, heerlijke ijsjes van de IJsmakers of versgebakken poffertjes. Onder de bezoekers wordt zelfs een ballonvaart voor één persoon verloot door het 10-jarige uitzendbureau Bats.

Iedereen is van harte welkom tussen 10.00 en 16.00 uur en de toegang is gratis.