Merklappen expositie in Museum Giethoorn ’t Olde Maat Uus

Enkele merklappen die te zien zijn in Museum Giethoorn. Foto Margje Doze

Afgelopen zaterdag 4 maart is de nieuwe wisselexpositie officieel geopend in Museum Giethoorn ’t Olde Maat Uus. In deze expositie zijn prachtige merklappen tentoongesteld.

Al in de zestiende eeuw werden in Nederland merklappen gemaakt. In deze tijd begon men het huishoudelijk textiel van een familiemerk te voorzien als herkenningsteken. Voordat de meisjes uit een gezin dit mochten borduren op het kostbare textiel, moesten zij het alfabet leren borduren op oefenlappen, die vervolgens merklappen werden genoemd. In de eeuwen daarna veranderden de merklappen steeds meer in ware kunstwerken, werden kleurrijker en voorzien van sierranden en allerlei motieven, zoals levensbomen, bloemen en engelen.

Tegenwoordig is het maken van merklappen zeker geen stoffige bezigheid, maar een populaire handwerkactiviteit. Er zijn online vele handwerkclubs te vinden die zich hiermee bezighouden en er zijn vele mooie patronen te vinden.

De merklappen in de expositie zijn deels afkomstig uit de eigen collectie van het museum, aangevuld met stukken in bruikleen van particulieren.

De expositie is vanaf heden tot en met half mei te bezichtigen in de Hendrik Maatzaal van Museum Giethoorn ’t Olde Maat Uus aan het Binnenpad 52.

Nieuws

menu