Minder linten om eiken: niet minder eikenprocessierupsen, maar wel onder controle

De gemeente Steenwijkerland heeft de eikenprocessierups onder controle.

De gemeente Steenwijkerland heeft de eikenprocessierups onder controle. Wilbert Bijzitter

Er zijn dit jaar in Steenwijkerland aanzienlijk minder rood-wit markeringslinten om eiken met de waarschuwing voor de eikenprocessierups dan voorgaande jaren. Is deze rups op zijn retour?

De eikenprocessierups is de larve van de eikenprocessievlinder en kan in het rupsenstadium gezondheidsklachten veroorzaken zoals allergische reacties van de huid, jeuk in de ogen en ontsteking van het slijmvlies in de luchtwegen. De klachten worden veroorzaakt door het vrijkomen van brandharen van de rups. Daarom is het belangrijk dat mensen en (huis)dieren contact met de rups, spinselnesten en vervellingshuidjes vermijden. Eikenbomen met eikenprocessierupsen zijn te herkennen aan de bolvormige grijskleurige nesten op de stammen, stamvoet of dikkere takken: dichte spinsels van vervellingshuidjes, met brandharen en uitwerpselen.

De aanpak van de gemeente richt zich vooral op het tegengaan van overlast. Niet alle rupsen worden verwijderd. De rupsen in eikenbomen in de buitengebieden waar in verhouding weinig mensen verblijven worden niet verwijderd. Bomen met eikenprocessierupsen waar veel overlast wordt verwacht, worden voorzien van een rood-wit lint. Dit is om bewoners en passanten te attenderen op de aanwezigheid van de rups. De rupsen in deze bomen worden verwijderd door een gespecialiseerd bedrijf.

Dit jaar zijn er minder rood-wit markeringslinten om eiken met de waarschuwing voor de eikenprocessierups dan voorgaande jaren. Is het aantal afgenomen? „Nee’, zegt een woordvoerder van de gemeente Steenwijkerland. „Er is geen significante toe- of afname van het aantal rupsen dit jaar. Het kan zijn dat mensen minder linten om bomen zien omdat bij het bevestigen van de linten is gekeken naar de locatie: op plekken die minder dicht bij woningen staan en/of rustiger gelegen zijn. Dus locaties met minder passanten zijn geen linten om de bomen gehangen.”

Tot slot: „We hebben de eikenprocessierups wel onder controle.”