Minder vlinders geteld in Kuinderbos, maar wel een aantal bijzondere

De kleine ijsvogelvlinder, gezien in het Kuinderbos Foto: Anita Boes

In het Kuinderbos hebben vrijwilligers vlinders geteld. De vlindertelling werd zondag voor de zevende keer gehouden en leverde 2552 vlinders op.

Voor de telling liepen er 85 vrijwilligers door het Kuinderbos. Dat het speciale beheer van de bosranden en graslanden resultaat oplevert is duidelijk. De boswachter maait alleen waar het nodig is zodat zowel bezoekers als bloemen de ruimte hebben. Het is gericht op meer biodiversiteit, wat betekent dat er meer vlinders en insecten worden aangetrokken. Dit heeft weer een positief effect op vogels en kleine zoogdieren.


Vlindertuin van Nederland

„Het Kuinderbos wordt ook wel de grootste wilde vlindertuin van Nederland genoemd”, vertelt boswachter Harco Bergman. „Met behulp van de jaarlijkse vlindertelling wordt de vlinderstand in kaart gebracht. Daarbij is er uiteraard ook aandacht voor bijzondere soorten.”


Dol op vlinders

Er waren 33 routes uitgezet door het Kuinderbos. De vrijwilligers hadden zich thuis goed voorbereid door op internet een film te bekijken waarin de kenmerken van de verschillende vlinders uitgebreid worden toegelicht. De leeftijd van de vlindertellers in het Kuinderbos varieerde van kleuter tot gepensioneerde. Volgens de boswachter hebben ze allemaal één ding gemeen: „Ze zijn dol op vlinders. Onder de vlinderaars waren ook mensen die voor het eerst meededen en nog weinig ervaring hadden. Zij zijn toegevoegd aan groepjes met ervaren tellers.” Na afloop was er voor iedereen een ijsje en werd de uitslag van de vlindertelling bekend gemaakt.

Minder dan vorig jaar

Er zijn 2552 vlinders geteld, aanzienlijk minder dan vorig jaar. Toen werd een recordaantal van 3487 vlinders geteld. „De reden dat er nu minder vlinders zijn geteld is de hoge temperatuur, iets teveel wind en het koninginnekruid staat nog net niet in bloei”, verklaart Bergman. Net als vorig jaar zijn er 27 soorten waargenomen, waaronder de zeldzame kleine ijsvogelvlinder, argusvlinder, grote vos, grote weerschijnvlinder en het hooibeestje. Het bruine zandoogje is de meestgetelde vlinder. Die is maar liefst 716 keer gezien. Daarna werd het koevinkje 226 keer gespot en als derde is het koolwitje geëindigd. Die is 189 keer geteld.

Nieuws

menu