Moeder en dochter openen Restaria: 'Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan'

Berry, Makina en Janiek werken hard om alles voor woensdag klaar te hebben.

Berry, Makina en Janiek werken hard om alles voor woensdag klaar te hebben. Foto: Wilbert Bijzitter

Moeder Makina Winters en dochter Janiek Rabbinge openen woensdag 11 mei hun Restaria in hartje Blokzijl. Vanuit de eetgelegenheid heb je een prachtig uitzicht over de haven, aan de locatie zal het dus zeker niet liggen. Aan motivatie en inzet ook niet, want ze kunnen beiden niet wachten om dit avontuur aan te gaan.

De binnenkant krijgt steeds meer vorm. Dit is aan de buitenkant daarentegen nog niet te zien, alles is afgeplakt met een laag kranten. Helaas is niet te zien of dit van de Steenwijker Courant is. De gele kleur, die de binnenwanden van het tapasrestaurant dat hiervoor op deze plek was gevestigd versierde, moet plaatsmaken voor een industriële sfeer met huiselijke kenmerken. Er is lang en goed over nagedacht, maar dat is niet erg, want voor Makina en Janiek is dit het leukste deel.

Concept Restaria

Restaria Blokzijl is niet zomaar een leuke naam. De eetgelegenheid wordt namelijk onderdeel van de soft franchise Restaria. „We hebben voor ‘Restaria’ gekozen, omdat de stijl en het concept ons heel erg aansprak.” De naam Restaria staat trouwens precies voor waar je denkt dat hij voor staat: een combinatie tussen een restaurant en een cafetaria. Die combinatie komt ook terug in het menu dat er straks voorgeschoteld gaat worden. Als gast kun je terecht voor een driegangenmenu, maar bijvoorbeeld ook voor een patat met snack. Je kunt langsgaan voor een milkshake, maar ook voor een broodje. Makina en Janiek hebben niet alles zelf mogen bedenken. Er is een aantal vaste onderdelen verbonden aan het concept Restaria, zoals de acht verschillende burgers en de Topp’d Potato.

Afgelopen maandag is formulemanager Hans van Ballegooijen van Restaria langs geweest om Makina en Janiek en hun team wegwijs te maken in het concept en hoe het moet gaan werken. Achter de kranten is het toen voor het eerst losgegaan in de keuken. Het proefdraaien is niet zonder reden, Janiek: „Wij willen ons optimaal voorbereiden. We zeggen altijd tegen elkaar: Ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan. We kunnen wel denken dat we Pippi Langkous zijn, maar wij kunnen niet zomaar alles.”

Proeven van beide kanten

Makina vertelt dat ze allebei een beetje horeca-ervaring hebben. „Janiek heeft in de bediening gewerkt bij Kaatje bij de Sluis in Blokzijl, een sterrenrestaurant, dus totaal wat anders.” Janiek haakt in. „Bij Kaatje moet je je natuurlijk wat meer aan een etiquette houden en hier zal het een stuk vrijer zijn. Voor Kaatje heb ik ook nog bij het Prins Mauritshuis gewerkt, wat ook weer een andere ervaring is. Bij Kaatje weet je hoeveel gasten er zijn en wat je gaat reserveren, alles is gepland. Je vergaart daar met name kennis. Bij het Mauritshuis is het een stuk anders werken en weet je van te voren niet hoe druk het gaat worden. Nu is het natuurlijk perfect want ik heb van beide kanten kunnen proeven en dat kan ik nu mooi gebruiken voor ons eigen restaurant.”

Moeder-dochter samenwerking

Makina en Janiek gaan het grotendeels samen oppakken, een moeder-dochter samenwerking. Maar ook Berry, de man van Makina, zal regelmatig aanwezig zijn. „Ik roep al jaren dat ik iets als dit wil opzetten”, zegt Makina. „Ik wist het van mijn moeder niet”, zegt Janiek. „Maar ik heb al langer het idee gehad dat ik graag een broodjeszaak wilde beginnen. Dat heb ik toen een keer aan mijn oma verteld en die zei toen: Nou, maar dat is grappig. Je moeder vertelde dat ze dat ook wilde. Zo is het eigenlijk ter sprake gekomen.”

Bierkade 1

Ook de plek komt niet volledig uit de lucht vallen. Berry, Makina en Janiek hebben namelijk vaak op het terras gezeten bij het Prins Mauritshuis of bij Café van Ens, om telkens weer tot de conclusie te komen dat de Bierkade 1 toch wel een erg mooi plekkie zou zijn. „We zeiden dan tegen elkaar: het zou toch zo mooi zijn om daar iets te gaan doen”, vertelt Janiek. Toen de plek te koop kwam is er dan ook voorzichtig informatie ingewonnen. „Van het een kwam het ander en opeens zit je in die trein en dan ga je”, lacht Makina. En nu zitten Berry, Makina en Janiek een paar dagen voor de opening in het pand dat ze altijd al hebben gewild, met een horecazaak die perfect in hun straatje past en een Pippi Langkous-idee dat tien jaar na dato werkelijkheid is geworden.

Op 11 mei zullen de kranten achter de ramen verdwijnen en ontvouwt zich tijdens de opening een nieuwe horecazaak in Blokzijl.