Moya de Feyter wint J.C. Bloemprijs 2021

De stichting reikt eens in de 2 jaar de poëzieprijs uit. Foto: Stichting J.C. Bloemprijs

De Belgische schrijver en dichter Moya de Feyter (Brasschaat 1993)heeft de tweejaarlijkse Mr. J.C. Bloem-Poëzieprijs 2021 gewonnen.


Zij krijgt de prijs, groot € 2500,- en beschikbaar gesteld door de gemeente Steenwijkerland, voor haar bundel Massastrandingen uit 2019.

De jury, bestaande uit publiciste Noraley Beyer en de dichters Hanz Mirck en Willem Ties, was unaniem in haar oordeel en koos uit een drietal genomineerden voor De Feyter. De andere genomineerden voor de prijs waren Marieke Lukas Rijneveld met ‘Fantoommerrie’ en Johannes van der Sluis met ‘Ik ben de Verlosser niet.’

De winnende bundel Massastrandingen is een caleidoscopisch prozagedicht over het klimaat, zeezoogdieren, sinaasappelbomen, stormen en de liefde.

Volgens het juryrapport „...vindt er een boeiend tweegesprek plaats tussen het lyrisch ik en een ander, mogelijk een alter ego, een innerlijke scepticus of twijfelaar…. een stem in het eigen hoofd die de ik tegenspreekt of toespreekt.”

Moya de Feyter studeerde theaterwetenschappen en publiceerde onder andere in Deus Ex Machina en Op Ruwe Planken. Ze debuteerde in 2018 met ‘Tot iemand eindelijk’; hiervoor werd ze genomineerd voor de Poëziedebuutprijs aan Zee. Momenteel werkt ze aan een nieuwe bundel.

De prijs wordt zondag 30 mei uitgereikt in Steenwijk in Rabo Theater De Meenthe.