Mr Frank Visser doet uitspraak over burenruzie in Witte Paarden: Buurman mag geen eigen rechter spelen en moet hekwerk teruggeven. Buurvrouw moet zich aan de erfgrens houden

Mr Frank Visser en presentator Viktor Brand op bezoek in Witte Paarden, met de buren Jan en Jacqueline, die op eigen kracht hun ruzie niet konden bijleggen.

Zelf kwamen ze er niet meer uit: de buren Jacqueline en Jan in buurtschap Witte Paarden. Jan was boos omdat Jacqueline haar nieuwe hekwerk niet exact op de erfgrens had geplaatst, maar op zijn grond. Volgens Jacqueline deed hij moeilijk omdat hij het niet kon hebben dat zij het kerkje had gekocht: „Hij had zelf de kavel ook graag willen hebben.” Daarom werd de hulp van tv-rechter mr. Frank Visser ingeroepen, bijgestaan door presentator Viktor Brand. Donderdagavond was de uitzending.

Jacqueline gebruikt het kerkje als gebedshuis, waar ze met vrienden regelmatig ’s ochtends vroeg samenkomt om samen te bidden, bijvoorbeeld voor de stad Steenwijk. Ze zei geschrokken te zijn van de onwil van Jan en zijn familie om tot een oplossing te komen. „Wij vinden het ook vervelend, maar als ze land van ons pikt, laten we dat niet over onze kant gaan”, reageerden Jan en zijn schoonzoon Govert, die de familie vertegenwoordigden.

In alle privacy grasmaaien

Wat Jan ook niet zinde was dat Jacqueline nieuwe ramen in het kerkje had gezet: draai-kiepramen, terwijl voorheen alle ramen permanent dicht zaten en een nieuw dakraam. „Als ik aan het grasmaaien ben, wil ik rustig kunnen plassen buiten, zonder dat de buurvrouw mij kan zien”, aldus Jan.

Mr. Frank Visser sprak het verlossende woord: Jacqueline had kunnen weten dat het hek niet op de juiste plek stond. Het daar toch plaatsen was ‘dom en onrechtmatig’. Maar Jan had nooit eigen rechter mogen spelen door het hek eigenhandig weg te halen en op te slaan op zijn eigen terrein. Het feit dat hij vervolgens zelf een eigen - in de ogen van Jacqueline spuuglelijk - hekwerk om het kerkje zette, was evenmin toegestaan.

„Ze zijn beiden in de fout gegaan”, constateerde mr Frank Visser. „Jan moet het hekwerk terugleggen op haar perceel en Jacqueline moet het op eigen kosten terugplaatsen, of op haar eigen grond, of precies op de erfgrens.”

Jan dient het door hem geplaatste hekwerk op eigen kosten te verwijderen. De draai-kiepramen moet Jacqueline weer dichtmaken. De ramen hoeven op de benedenverdieping overigens niet geblindeerd te worden. Dat waren ze de afgelopen 20 jaar ook niet, dus die eis van weleer is verjaard. Beide partijen gaven aan uit de voeten te kunnen met de uitspraak van de tv-rechter.

Nieuws

menu