Muziek, kinderyoga en een boselfje tijdens officiële opening van 't Krullebossie in Steenwijkerwold

Vrijwilligers schilderden vorig jaar kabouters, deurtjes en andere kabouterdingen voor 't Krullebossie. Deze zaterdag is de officiële opening.

Vrijwilligers schilderden vorig jaar kabouters, deurtjes en andere kabouterdingen voor 't Krullebossie. Deze zaterdag is de officiële opening. Foto: Wilbert Bijzitter

t Krullebossie in Steenwijkerwold wordt aankomende zaterdag 6 mei officieel geopend. Een groepje van vijf inwoners van Steenwijkerwold heeft sinds vorig jaar maart flink de schouders onder dit project gezet met een mooi, groen resultaat. De opening is van 10.00 tot 13.00 uur.

De dag start met de onthulling van een boomkunst kabouter. Dit is een knap houtsnijwerk van Rick Boom. Na het officiële openingsmoment kan iedereen het kabouterpad verkennen. Je treft er op deze feestelijke dag namelijk allerlei verrassende gasten aan.

Door het bos loopt een boselfje, ze is mooi verkleed en heeft allerlei wensen bij zich. Op de picknick vlonder geeft Lisa Tartwijk uit Steenwijkerwold kinderyoga sessies van 10 minuten. Verderop kun je je laten schminken en ook kun je jouw eigen kabouter verven. En je komt Marleen Bronswijk van ‘Muziek op schoot’ tegen in het kabouterbos. Rennie Veenstra is aanwezig met haar mobiele keuken. Zij verzorgt vanaf 10.00 uur de koffie en thee en tussen 12.00 en 13.00 uur heeft ze poffertjes en hartige taart.

Sieger van Essen

‘t Krullebossie bestaat al zo’n 15 jaar. Het is aangelegd door de gemeente en vernoemd naar Sieger van Essen. Hij woonde er vlakbij en er stak altijd een krul onder zijn pet uit waardoor zijn bijnaam ‘De Krulle’ was. Het bosje was in de loop der tijd erg verwaarloosd, maar tijdens enkele klusdagen hebben veel vrijwilligers geholpen om er een mooi kabouterpad van te maken.

Daarnaast zijn er allerlei soorten kabouters gemaakt die de weg wijzen. Meestal langs het pad, soms op een schommel in een boom, of verscholen in het groen. Met hulp van Martijn Kok is er een vlonderpad gekomen, een poel gegraven, een bruggetje geplaatst, een picknick vlonder met uitzicht over Thij en een klauterbult aangelegd. Bibi Rozeboom heeft het welkomstbord geschilderd.

Rick Boom heeft bij de entree een levensgrote kabouter uit een boomstam gezaagd. Hij heeft ook een mooie liggende boom gezaagd, met bovenop vier springende dieren en centimeters erop zodat kinderen zelf kunnen zien hoe ver ze kunnen springen. Leroy en Nienke van Legra in het voormalige kruisgebouw hebben de informatiebordjes en poster ontworpen. Ook hebben ze draaiblokken gemaakt waarop de levenscyclus van verschillende dieren in de poel te zien is.

Hondenlosloop

Het hondenlosloopgedeelte is van het begin van het bosje een stukje verplaatst naar de oude poel, waar veel honden graag een duik nemen. Het kabouterpad en de vaste wandelpaden lopen overal naast elkaar, waardoor de honden niet over de paden van de kinderen hoeven en er geen overlast van hondenpoep ontstaat. Door het hele Krullebossie zijn 900 bollen van voorjaarsbloeiers geplant en verschillende klimplanten, oever- en waterplanten hebben een plaatsje gekregen.