Doek valt voor Gieters Filmhus

Van links naar rechts: Katja Pronk, Thea Wisniewski, Feiko Jager (penningmeester Stichting Kulturhus), Carla van der Veen, Maureen Boer (manager Kulturhus Giethoorn), Mieke Hulshof en Alie Bakker.

Van links naar rechts: Katja Pronk, Thea Wisniewski, Feiko Jager (penningmeester Stichting Kulturhus), Carla van der Veen, Maureen Boer (manager Kulturhus Giethoorn), Mieke Hulshof en Alie Bakker. Foto: Aangeleverde foto

Na 15 jaar komt er een eind aan het Gieters Filmhus tijdperk. Na twee jaar corona en daardoor twee jaar pauze voor het Filmhus, heeft de commissie besloten om na 15 filmhuisjaren en 75 vertoonde films, met pijn in het hart te stoppen.

De filmhuiscommissie, bestaande uit Thea Wisniewski, Mieke Hulshof, Katja Pronk, Alie Bakker en Carla van der Veen, werd afgelopen week door Kulturhus De Eendracht in het zonnetje gezet met een bloemetje en een bioscoopbon.

Vele klassiekers passeerden in al die jaren de revue zoals Bride Flight, The King’s Speech, Intouchables, Jagten, Publieke Werken, Frida Kahlo, De Dirigent en De steniging van Soraya M.

Een film kwam niet zomaar op de filmladder van het Kulturhus. De commissie zocht vooral films met inhoud en een thema dat tot discussie en nadenken zou leiden. Er werden vele filmavonden thuis door de commissie georganiseerd, waarbij voorafgaand en tijdens de film geen mening geventileerd werd. Dat gebeurde pas na afloop. Discussies ontstonden er vaak, maar altijd werden persoonlijke voorkeuren opzij gezet en werd uitgegaan van de vraag: ‘Waar zouden we onze kijkers een plezier mee doen?’ Uiteindelijk resulteerde het elk seizoen weer in een prachtige filmselectie!.

De filmhuiscommissie klopte 15 jaar geleden aan bij het Kulturhus met dit prachtige initiatief en zo ontstond het Gieters Filmhus. Kulturhus De Eendracht biedt volop ruimte voor ontwikkeling van nieuwe activiteiten en/of initiatieven. Ook het doel van het Filmhus sloot daar naadloos bij aan: zorgen voor sociale cohesie middels een aangename filmochtend.