Nationaal Park Weerribben-Wieden presenteert speciale voorpremière nieuwe Nederlandse natuurfilm Onder het Maaiveld

Opnamen van de film. Foto: Aangeleverd

Stichting Nationaal Park Weerribben-Wieden presenteert 27 februari aanstaande een speciale voorpremière van de grote, nieuwe natuurfilm Onder het Maaiveld. Deze film, van de makers van De Wilde Stad en De Nieuwe Wildernis, laat de fascinerende wereld direct onder onze voeten zien en toont het grote belang van een gezonde bodem.

Meestal denken we bij natuur aan de zichtbare planten- en dierenwereld. Maar die flora en fauna is slechts het topje van de ijsberg. Eén theelepeltje grond bevat meer levende organismen dan er mensen op aarde leven. Een gezond bodemleven zorgt ervoor dat de aarde water kan vasthouden in natte tijden en opslaan voor droge tijden, koolstof kan opslaan en water kan zuiveren. Onder het Maaiveld neemt de kijker mee op een fascinerende ondergrondse reis, waar juist de kleine en microscopische wereld van onze bodem tot leven wordt gebracht.

Verwonderen over de natuur

Ignas van Schaick is als producent verantwoordelijk voor Onder het Maaiveld . Hij was meteen gegrepen door het onderwerp: „Deze productie past perfect in de lijn die we met onze eerdere films hebben ingezet en waarmee we steeds een breed publiek verwonderen over onze Nederlandse natuur.” Het onderwerp bleek wel een grote technische uitdaging. Hoe film je microscopisch kleine organismen, zoals schimmels en bacteriën, die ondergronds leven? Niet voor niets is dat nog niet eerder gedaan.

Meer kennis, beter beschermen

Stichting Nationaal Park Weerribben-Wieden is ‘hoeder’ van een uniek natuurgebied en bijzonder cultuurhistorisch landschap. „Het naar het gebied halen van de voorpremière van deze film past in de lijn van de stichting om mensen actief meer kennis te laten krijgen van de noodzaak van biodiversiteit en de onschatbare waarde van de indrukwekkende natuur in en rond het Nationaal Park. Vanuit die kennis ontstaat betrokkenheid bij de natuur en zullen bewoners, ondernemers en bezoekers die natuur beter willen beschermen en er iets voor terug willen doen”, zegt Herald Nobel van Nationaal Park Weerribben-Wieden. Educatiepartner IVN laat na de film de bezoekers nog veel meer bodemleven zien en ervaren.

Kaarten zijn vanaf nu beschikbaar bij het filmhuis van demeenthe.nl . De aanvang op 27 februari is 20.15 uur.

Nieuws

menu