Inwoners Steenwijkerland steunen Natuurmonumenten bij actie voor insectvriendelijker groenbeheer

Meer dan honderdduizend mensen tekenden deze zomermaanden de petitie ‘Red de Insecten’ voor insectvriendelijker groenbeheer in hun eigen gemeente. foto: Mark Zekhuis

Meer dan honderdduizend mensen tekenden deze zomermaanden de petitie ‘Red de Insecten’ voor insectvriendelijker groenbeheer in hun eigen gemeente. In de gemeente Steenwijkerland hebben 268 inwoners hun steun betuigd.

Natuurmonumenten stuurt de handtekeningen vandaag (dinsdag) door naar alle gemeenteraden van Nederland, samen met achttien praktische groentips. In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 2022 maken gemeenten nu al plannen voor de komende vier jaar: een goed moment om voor meer groen te kiezen.

Gemeenten doen daar niet alleen insecten een plezier mee; groen geeft ook mensen een fijne leefomgeving, goede waterhuishouding, verkoeling op warme dagen en ruimte voor recreatie. Iedere gemeente kan opbloeien met insectvriendelijk groenbeheer: goed bermbeheer is de allereerste stap.

‘Een tikkie wilder’

„Insectvriendelijke bermen kennen meer soortenvariatie. Dat ziet er dus een tikkie wilder uit”, zegt Provinciale Ambassadeur Marjet Korf van Natuurmonumenten. „Een gemeentebestuur kan zijn inwoners prima uitleggen dat de bermen minder glad, strak en plat zullen worden.”

Meer bloemen: meer insecten

Natuurmonumenten heeft dit jaar actiepakketten met inheemse bloemzaden en tuintips uitgedeeld, waarmee mensen zelf insectvriendelijk aan de slag konden: 95.000 mensen hebben wilde bloemen uitgezaaid, waarin insecten zich thuis voelen. Meer dan 34.000 kinderen vroegen het knutselpakket voor een bijenhuis aan via de actie Red de Bij van OERRR. Complimenten: Beste Thuis voor Insecten Gemeenten die het goed doen krijgen ook complimenten voor hun insectvriendelijke groenbeheer.

Uit handen van Natuurmonumenten ontvangt een aantal gemeenten in september een baliedisplay met bloemzaden.

Insecten zonder thuis

Natuurmonumenten maakt zich grote zorgen. Insecten staan aan de basis van het ecosysteem en zelfs veel niet-zeldzame soorten ziet men nu stilletjes afnemen. De afgelopen dertig jaar zijn in Nederland veel insectenpopulaties ingestort: in sommige gebieden zijn die afgenomen met 76 procent. Als de biodiversiteit instort en de insectenaantallen verder kelderen, heeft dat enorme gevolgen voor natuur maar ook voor onze eigen leefomgeving. Insecten hebben daarom in alle dorpen en steden een thuis nodig: langs wegen, in bermen en in parken.

Nieuws

menu