Natuurwerkochtend in De Wieden: wilgen knotten

Wilgen knotten in De Wieden. Foto: Natuurmonumenten

Help jij de boswachters in De Wieden een paar uurtjes mee? Op vrijdag 4 en 11 maart gaan we, voor het broedseizoen start, de laatste wilgen knotten in De Wieden. Actief in de natuur met de boswachters het terrein beheren door samen lekker aan de slag te gaan in de buitenlucht. Je bewijst de natuur een grote dienst!

Natuurmonumenten ontvangt je graag om 9.30 uur bij Natuurmonumenten De Wieden aan de Ronduite, Veneweg 253 in Wanneperveen met koffie en iets lekkers. Hier krijg je uitleg over de werkzaamheden. Daarna gaan we het veld in. We stoppen tussen 13.30 en 14.00 uur.

Naar nieuwe inzichten zagen we alleen de dikkere takken met een handzaag weg en laten de rest ongemoeid. Zo blijven meer sapstromen achter, waardoor de boom zich sneller herstelt en eerder in blad raakt. Hoewel de nieuwe manier van knotten esthetisch gezien de gemoederen nogal bezighoudt, zijn voor vroeg vliegende insecten, zoals hommels en honingbijen, de vroege wilgenkatjes een bron van voeding. Naast dat er maar liefst 450 insectensoorten verbonden zijn aan een wilg, biedt deze onderdak aan vogels, planten, mossen, paddenstoelen en andere organismen. Ze zijn dus belangrijk voor de diversiteit van de Nederlandse natuur.

Wil jij een paar uurtjes vrijmaken om ervoor te zorgen dat al deze planten en dieren kunnen blijven voortbestaan? Meld je dan aan voor één (of meer) van de vrijdagen aan via https://www.natuurmonumenten.nl/natuurgebieden/de-wieden/agenda/help-mee-wilgen-knotten-de-wieden. Er kunnen 5 personen meedoen per keer. Belangrijk:

- Kom je met de auto? Rij voorbij het gebouw en parkeer links op de parkeerplaats

- Wij zorgen voor werkhandschoenen

- Trek laarzen aan en kleed je naar de weersomstandigheden

- Wij zorgen voor gereedschap, koffie en thee

- Extra energie nodig? Neem je eigen brood mee

Nieuws

menu