Nienke is dankbaar voor tien jaar Be Happy Bergkamp: 'Eerst kon ik alleen een pleister plakken, nu de wond genezen'

Coach/therapeut Nienke Bergkamp: 'Ik heb het mooiste beroep van de wereld'. Foto: Wilbert Bijzitter
Op het industrieterrein Scheepsdiep in Blokzijl vind je een landbouwmechanisatiebedrijf, een vleesverwerker en een fabrikant van vrachtwagenaccessoires. Daartussen verwacht je niet meteen een therapeut. Toch is het de plek waar Nienke Bergkamp al tien jaar haar therapie- en coachingpraktijk heeft. Een kamer in haar woning heeft ze ingericht om kinderen en volwassenen te ontvangen. Daar merk je niets van de drukte en de bedrijvigheid op het industrieterrein. De wanden zijn in rustige lichte tinten geverfd. Een gemakkelijke stoel met een kussentje erin nodigt uit om op verhaal te komen. „Hier ligt ook vaak speelgoed of een matras op de grond,” vult Nienke aan. De ontwapenende lach op haar gezicht maakt dat je je welkom voelt.
NLP
Nienke vertelt dat ze eerst 16 jaar op een basisschool in Zwolle heeft gewerkt. „Ik had me gespecialiseerd in kleuters en gaf ook aan kleine groepjes kinderen sociale vaardigheidstraining.” Bij die trainingen merkt ze dat de kinderen groeien op sociaal emotioneel terrein en daardoor de lesstof beter opnemen. Dat maakte de wens in haar wakker om meer te leren over het individueel begeleiden van kinderen. In 2011 gaat ze daarom de opleiding Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP) volgen. Het idee om een eigen praktijk te gaan beginnen vat dan ook post in haar. Kort daarna vraagt een collega of zij haar zoon wilde helpen. „Ik ben toen gewoon maar begonnen en daarna nooit meer gestopt.”
Haar bedrijf noemt ze Be Happy Bergkamp, geïnspireerd door haar broertje, wiens lievelingslied Don’t worry be happy van Bobby McFerrin was. Haar zus ontwerpt het logo: een boom, die voor Nienke staat voor leven, kracht, bloei en delen. Beide familieleden zijn overleden, maar Nienke ervaart hun kracht nog dagelijks bij haar werk.
Opbloeien
Aanvankelijk begeleidt Nienke alleen kinderen en combineert ze dat nog met haar werk als leerkracht. Als dat niet meer lukt, neemt ze afscheid van de basisschool. De kern van de meeste problemen van de onzekere of angstige kinderen die bij Nienke komen hebben volgens haar te maken met de gedachten: ‘Ik ben alleen’, ‘Ik doe het niet goed’ of ‘Ik ben niet van waarde’. Als Nienke met de kinderen aan de slag gaat, ziet ze hen vaak al na een paar sessies opbloeien. Daarbij stelt ze altijd samen met de kinderen een doel, bijvoorbeeld: ‘Ik wil leren om iets te zeggen in de kring.’
Ui
Nadat Nienke eind 2018 het diploma van de studie regressie- en reïncarnatietherapie heeft gehaald, gaat ze ook aan volwassenen therapieën en coaching geven. Ze merkt dat ze dankzij haar ervaring en opleiding steeds dieper op de hulpvraag in kan gaan. „Eerst kon ik alleen een pleister plakken, nu de wond genezen,” illustreert ze. Over haar aanpak zegt ze: „Ik pel jouw leven, net als een ui, helemaal af.” Zo probeert ze inzicht te geven in welke strategieën haar cliënten gebruiken om te overleven. Zo gaan sommige mensen bijvoorbeeld geen vriendschappen aan omdat ze bang zijn om teleurgesteld te worden. Nienke legt uit dat alle gedrag logisch is en lijkt te helpen, maar ook problemen oplevert, zoals eenzaamheid, ziektes of een burn-out. De therapeute gaat daarom met de hulpvrager op zoek naar de oorzaak van die problemen. Daarbij gaat ze terug naar een eerdere levensfase of zelfs naar een vorig leven of het leven van een voorouder. Nienke laat haar cliënten ervaringen opnieuw beleven, om ze beter te kunnen verwerken en helpt hen deze ervaringen en de huidige problemen los te laten. Nienke benadrukt daarbij dat ze nooit zaken voor haar cliënten invult. „Ik hoef alleen maar te vragen, de client geeft zelf antwoorden.”
‘Mooiste beroep van de wereld’
De afgelopen tien jaar heeft Nienke zo heel wat kinderen en volwassenen kunnen begeleiden. Om cliënten nog beter te kunnen helpen, volgt ze momenteel de opleiding tot luisterkindwerker. Ook is ze bezig met het schrijven van een boek. Het werk vervult haar met dankbaarheid. Zichtbaar ontroerd zegt ze daarom: „Ik heb het mooiste beroep van de wereld!”