Nieuw: De Present Xperience jongerenreizen om mensen die leven in armoede of eenzaamheid te helpen

Tijdens deze 10-daagse reis zetten jongeren zich in voor en met mensen die leven in armoede of eenzaamheid. Foto: jongpresent

Veel jongeren willen in hun vakantie graag een bijzondere ervaring opdoen én mensen helpen. Dat kan! Want vanaf deze zomer organiseert Stichting Present bijzondere reizen in eigen land.

Tijdens deze 10-daagse reis zetten jongeren zich in voor en met mensen die leven in armoede of eenzaamheid. In Amsterdam gaan jongeren ‘achter de voordeur’ projecten doen zoals een kinderkamer opknappen of een vervuild huis opruimen, in Parkstad werken jongeren mee aan de verbouwing van een buurthuis voor dak- en thuisloze jongeren en in Apeldoorn gaan de jongeren samen met AZC bewoners aan de slag om hun leefsituatie te verbeteren.

De Present Xperience is al op 7 locaties in het land (ook de stichtingen Present in Den Helder, Nunspeet, Vollenhove en Enschede bieden een Xperience aan). Op iedere locatie werken de jongeren samen met andere doelgroepen. Komende jaren wil Present het aantal locaties verder uitbreiden.

Talenten inzetten

Iedere Present Xperience bestaat uit drie onderdelen. Ten eerste zet de groep zich altijd praktisch in. Daarnaast is bezinning op thema’s zoals armoede, schulden en eenzaamheid een vast onderdeel van de 10-daagse reis. Ten derde worden jongeren gestimuleerd om hun talenten in te zetten tijdens de projecten. Op deze manier ontdekken jongeren hoe ze van betekenis kunnen zijn voor de ander, ook na de reis. Het programma van de Xperience maakt Present in overleg met de jongerengroep.

Impact

De impact die een project heeft op jongeren is groot. Dat blijkt uit andere projecten van Jong Present. Door samen met de mensen die geholpen worden aan een klus te werken, ontstaan bijzondere gesprekken. “Ik vond het mooi om te zien hoeveel veerkracht mensen hebben die ik ben tegengekomen”, aldus een van de jongeren. Een andere deelnemer zegt: “Ik ben er ook achter gekomen dat ik meer moet luisteren naar anderen.”

Behoefte in de samenleving

Het programma van de Xperience sluit aan op doelen van de maatschappelijke diensttijd van de overheid. De overheid vergoedt dan ook een deel van de kosten van het programma. De eerste 100 deelnemers betalen hierdoor geen € 750,- maar € 400,- per persoon all-in. De deelnemersbijdrage kan door middel van lokale sponsoracties worden opgehaald. Dit verlaagt de drempel om mee te doen en vergroot de maatschappelijke impact.

Voor meer informatie: www.jongpresent.nl/xperience , Harry van Wieren Tel.: 06 1678 5955 harry.van.wieren@presentnederland.nl.

Nieuws

menu