Nieuw boek over Johannes Wardenier verschenen: ‘De koning van zeven dagen. De opkomst en ondergang van Johannes Wardenier met zijn brandstofloze motor’

De omslag van het boek 'De koning van 7even dagen'. Foto: Uitgeverij Van Praag

Na het veelbesproken boek ‘Het mysterie Wardenier’ van Henk Ymker, dat in 2019 geactualiseerd werd, is er een nieuw boek over Johannes Wardenier, die een brandstofloze motor zou hebben ontwikkeld, verschenen: ‘De koning van zeven dagen’.

‘De koning van zeven dagen’ vertelt voor het eerst volgens schrijver Paul Schilperoord het ware verhaal achter het vermeende genie Johannes Wardenier uit Steenwijkerwold, ook wel ‘de Sfinx van Wolvega’ genoemd. De auteur, onderzoeksjournalist Paul Schilperoord, verrichtte jarenlang research in deels moeilijk toegankelijke archieven, van Friesland tot Brabant, evenals over de grens. Het resultaat van deze zoektocht leest als een avonturenroman, nochtans is alles waar gebeurd.

Johannes Wardenier werd op 1 november 1934 wereldnieuws. Zijn uitvinding van een brandstofloze motor zou voor goed een eind maken aan de almachtige positie van partijen als BP, Esso en Shell, die juist steeds meer grip kregen op de oliemarkt. Grootse plannen werden onthuld voor fabrieken in Wolvega en Amsterdam. Zeven dagen lang was Wardenier onaantastbaar, daarna werd hij afgevoerd naar een zenuwinrichting. Is Wardenier door het grootkapitaal uitgeschakeld? Feit is: zijn revolutionaire uitvinding kwam nimmer tot wasdom.

Mysterie

De jong overleden Wardenier bleef daarmee voor altijd een mysterie. Bestonden de motor en de investeerders alleen in zijn fantasie? Waarom repatrieerde Philips Wardenier in 1944 uit een Duits tuchthuis? Tot op de dag van vandaag roept de naam Johannes Wardenier emotionele reacties op. Er zijn mensen die in hem een briljante, miskende uitvinder zien die de oplossing voor een duurzame energievoorziening in handen had. Liggen het prototype van zijn motor, de ontwerptekeningen en het patent in de kluis op het hoofdkantoor van Philips te Eindhoven? Is Wardenier afgekocht, gesaboteerd of mogelijk zelfs vermoord door de oliebaronnen?

Mythisch

Na de dood van Johannes Wardenier heeft zijn levensverhaal mythische proporties aangenomen. Dit rijk geïllustreerde boek sluit af met een beschouwing van Inge Schilperoord, forensisch psycholoog bij het Pieter Baan Centrum en auteur van de romans Muidhond en Het licht in de stad, over de psychische gesteldheid van Johannes Wardenier.

Paul Schilperoord (1977) is techniekjournalist, industrieel ontwerper en communicatieadviseur bij B2Bmarketing aangaande innovatie en duurzaamheid. Hij schreef eerder onder andere Techniek van de toekomst (2004), Het geheim van Hitlers Volkswagen (2014) en De zoektocht naar Josef Ganz (2020).

Nieuws

menu