Nieuw: de bijlesboerderij

Willeke combineert het lesgeven met buiten zijn op de boerderij. Foto: De Bijlesboerderij

Een onwijs leuke, toffe en leerzame onderneming die sinds kort geopend is in Steenwijkerland is de Bijlesboerderij van orthopedagoge en onderwijzeres Willeke Sikken. Zij combineert onderwijs met buiten zijn en bewegen. „Een ideale combinatie!”

De 28-jarige Willeke woont samen met haar vriend op een boerderij met melkkoeien aan de Amsterdamselaan 4. „Ik ben een buitenmens en ik vind het dan ook erg leuk om mee te helpen op de boerderij,” vertelt ze. „Ik ben dan ook regelmatig in mijn overall en op laarzen tussen de koeien te vinden.” Sinds kort heeft Willeke de Bijlesboerderij geopend, waarbij het buiten zijn, het bewegen en de boerderij gekoppeld worden aan het leren. „In 2016 ben ik afgestudeerd als juf en ik heb een aantal leuke en leerzame jaren voor de klas gestaan. Later heb ik de masterstudie Orthopedagogiek gevolgd om mij meer te verdiepen in de ontwikkeling van kinderen en sinds 2020 ben ik aan het werk als orthopedagoog. Hierdoor heb ik zowel veel ervaring in het onderwijs, als in de gezondheidszorg.”

Willeke ziet als orthopedagoog kinderen en jeugdigen met uiteenlopende problematiek, zoals leerproblemen, faalangst, autisme en bijvoorbeeld ADHD. „Aangezien ik ook regelmatig kinderen zie die vastlopen op school en daardoor hun plezier in school of in een bepaald vak verliezen, ben ik gaan nadenken over manieren hoe het plezier in leren weer teruggevonden kan worden.” Zij wil dan ook kinderen die vastlopen graag een duwtje in de goede richting geven, zodat ze weer vertrouwen in zichzelf krijgen en zichzelf verder kunnen ontwikkelen. „En dat op een leuke manier!”

Bij de Bijlesboerderij staat het bewegend leren en het buiten leren centraal. Door middel van actieve, leuke werkvormen wordt er geoefend met lesstof waarmee kinderen vastlopen. Het aanbod is individueel aangepast aan ieder kind. „In overleg met ouders en waar mogelijk de leerkracht worden doelen gesteld waar we een bepaalde periode aan gaan werken.” De Bijlesboerderij bestaat uit een praktijkruimte binnen, en héél veel ruimte buiten. Genoeg mogelijkheden om op een leuke, actieve manier te leren. De focus ligt op het vergroten van zelfvertrouwen, het zelfverzekerd voelen en het durven aangaan van uitdagingen binnen het leren. En niet te vergeten: de boerderij! Wanneer iemand een lespakket afneemt bij de Bijlesboerderij, krijgt hij of zij er een gratis boerderijles bij. „Tijdens deze middag zijn er allerlei spelletjes te doen en leren de kinderen alles over de boerderij en de koeien. Even geen tafels of minsommen, maar alles over melk, kalfjes en gras! Voor kinderen en jeugdigen die vastlopen op de middelbare school, is er tevens huiswerkbegeleiding mogelijk. Hierbij ligt de focus op het ontwikkelen van vaardigheden die belangrijk zijn bij het leren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het ontwikkelen van leerstrategieën, het vergroten van motivatie en het leren plannen en structureren.”

Op de website is meer informatie te vinden: www.bijlesboerderij.nl Verder is de Bijlesboerderij actief op Instagram en Facebook, waar regelmatig leuke berichten of acties voorbij komen. Volg de Bijlesboerderij om niets te hoeven te missen!

Nieuws

menu