Nieuw initiatief van STC Oldemarkt: 1e Oldejuje Buffeltocht op 10 oktober

Een groepsfoto van STC Oldemarkt. eigen foto

Een mountainbiketocht door de regio met als naam Oldejuje Buffeltocht: een nieuw initiatief van STC Oldemarkt. Zondag 10 oktober wordt de allereerste Oldejuje Buffeltocht gehouden. Start en finish zijn bij de Landwinkel Buffelfarm Oldemarkt (Hareweg 6A). De deelnemers vertrekken om 9.00 uur.

In het najaar van 2019 is spontaan het plan ontstaan binnen de club om een MTB tocht te organiseren. Er werden mensen benaderd om hiervoor een commissie te vormen en er werd een draaiboek gemaakt conform de NFTU regelementen. „Door de covid pandemie hebben we de datum 3 keer moeten uitstellen, maar nu gaat de tocht dan uiteindelijk door’, vertelt Meine Jongschaap, voorzitter van STC Oldemarkt.

Aan alle vereiste zaken is voldaan, o.a. vergunningen, route, veiligheid en voldoende parkeergelegenheid. Voor eventuele pech onderweg van deelnemers is er een vliegende service brigade ter ondersteuning en reparatie.

„Het wordt een verrassende MTB-tocht, met routes die lang niet iedereen kent in ons mooie gebied”, belooft Jongschaap.

Deelnemers kunnen zich per pin inschrijven op de startlocatie, maar de organisatie heeft het liefst dat men zich vooraf inschrijft via de NTFU web-site. Deelnemers tot en met 16 jaar mogen gratis deelnemen. „Dit doen we om met name ook de jeugd te stimuleren deel te nemen en kennis te laten maken met onze club en het plezier van MTB-en.”

25 of 50 km

Op de startlocatie is een afgesloten parkeerplaats aanwezig voor de MTB fietsen. Tevens is er een douche- en wasgelegenheid voor de deelnemers en een spuitplaats voor het schoonmaken van de MTB.

De deelnemers kunnen kiezen tussen een route van 25 of 50 km; mooie singeltracks in verschillende bosjes, schouw- en fietspaden en een aantal verrassende veilige hindernissen en rariteiten in de route. Ook aan een verzorgingspost is gedacht met een fietsreparatie station, toilet en de mogelijkheid om je bidon bij te vullen en er zal het één en ander ter versterking van de inwendige mens worden uitgedeeld.

De entree voor de tocht is 5 euro voor NFTU leden en 7 Euro voor niet-NFTU leden. Jeugd t/m 16 jaar gratis.

Voorinschrijving via www.fietssport.nl/toertochten/51169 Inschrijven op locatie behoort ook tot de mogelijkheden.

Meester Jonkers richtte de club op in 1963

De vereniging “Schaats Trim Club Oldemarkt” (STC) bestaat uit een groep fanatieke sporters die graag samen in beweging zijn. Er zijn inmiddels meer dan 60 leden in de leeftijd van midden 20 jaar tot eind 60 jaar met variërende lichamelijke condities. STC Oldemarkt biedt trainingen aan als het gaat om schaatsen, hardlopen, racefietsen en mountainbiken op diverse niveaus, voor alle leeftijden en in elk seizoen.

De club is opgericht in 1963 door meester Jonkers van de openbare school in Oldemarkt. De legendarische 11-stedentocht van 1963 was hiervoor waarschijnlijk de aanleiding. Er werd standaard toen ook al getraind op maandagavond van 19.00 tot 20.15 uur. Training bestond toen uit het opwarmen van de spieren en daarna uit steevast 45 minuten schaatssprongen en oefeningen. Natuurlijk ter voorbereiding van een volgende 11-steden rit op de schaats.

Sinds november 2018 een vereniging

Meine Jongschaap, de huidige voorzitter, is al 45 jaar actief bij de toen nog ongebonden trimgroep STC Oldemarkt; Schaats Trim Club Oldemarkt. Altijd onder het motto “gezond bezig zijn” en “alles mag en niets moet”.

Het ledenaantal schommelde altijd tussen de 25 en 30 actieve leden. Het sporten werd langzamerhand uitgebreid van trimmen naar schaatsen, racefietsen, skeeleren en mountainbiken.

„Drie jaar geleden waren we met tien leden een lang weekend in Sauerland om daar te gaan mountainbiken”, vertelt Jongschaap. „In de avonduren is toen het plan opgevat om te proberen iedereen van gelijke professionele sportkleding te voorzien. Om e.a. voor minimaal de helft te kunnen financieren hebben we daarvoor sponsors gezocht bij alleen plaatselijke ondernemers uit Oldemarkt. Dat is gelukt, echter op een gegeven moment hadden wel heel veel contant geld “onder het kussen liggen” en bleek een verenigingsvorm de beste oplossing te zijn e.a. goed en professioneel te organiseren en te verantwoorden, inclusief bestuur, voorzitter, penningmeester, secretaris en twee algemene bestuursleden.”

Toen moesten we nog leden hebben, want we waren immers nog niet officieel een vereniging met leden. Hiervoor hebben we onze sporters bijeengeroepen en uitgelegd wat we allemaal hadden gedaan, waarop een groot aantal sporters positief reageerde. Iedereen was enthousiast over de kleding; inmiddels konden we ook een demoset laten zien, inclusief ons eigen STC logo.

De vereniging kent vaste avonden om te hardlopen, racefietsen en mountainbiken. Parallel hieraan worden allerlei spontane activiteiten georganiseerd zoals wadlopen, deelname aan toertochten en hardloopwedstrijden en MTB weekenden in Limburg en Duitsland, etc.

Voor meer informatie: www.stcoldemarkt.nl


Nieuws

menu