Nieuwbouwwoningen van Wetland Wonen aan de Brink in Scheerwolde zijn klaar. Bewoners hebben de sleutel gekregen en kunnen gaan klussen

Om te vieren dat de nieuwe woningen aan de Brink klaar zijn overhandigden wethouder Marcel Scheringa en Marcel Timmerman, directeur-bestuurder van Wetland Wonen, symbolisch een sleutel aan bewoonster Fleur Hoen. Foto: Wilbert Bijzitter

Maandag hing de vlag uit in het centrum van Scheerwolde. De acht nieuwe sociale huurwoningen van woningcorporatie Wetland Wonen aan de Brink zijn klaar. De bewoners hebben de sleutel gekregen en zijn druk met verhuizen.

Om dit te vieren overhandigden wethouder Marcel Scheringa en Marcel Timmerman, directeur-bestuurder van Wetland Wonen symbolisch een sleutel aan Fleur Hoen (21). Zij heeft samen met haar vriend, Dennis Timmerman (24) - geen familie van Marcel Timmerman - een van de eensgezinswoningen weten te bemachtigen.

Eindelijk samenwonen

„Wij kijken er erg naar uit om voor eerst te gaan samenwonen in ons eigen huis”, vertelt Fleur enthousiast. „Maar eerst gaan we nog zelf klussen en dan kunnen we eindelijk verhuizen.” Het jonge stel, dat hiervoor tijdelijk bij Fleurs ouders vlakbij Steenwijkerwold bivakkeerde, is blij met hun nieuwe stekkie. „In coronatijd hebben we anderhalf jaar bij mijn ouders gewoond, en dat ging prima, maar het is fijn om op onszelf te gaan wonen.”

Aansluitend konden de bewoners nader kennismaken en samen met de mensen die bij het project betrokken waren proosten.

In het woonblok zijn vier seniorenwoningen en vier gezinswoningen gebouwd. Hierdoor is de samenstelling van de bewoners heel divers; van starters tot ouderen. „Door op deze manier te bouwen willen we de inclusiviteit en het noaberschap vergroten. De bewoners helpen elkaar waar nodig en mogelijk”, zegt Marcel Timmerman.

Fleur vertelt over de kennismaking met de buren: „De buren hebben we gezien tijdens de kijkdagen. En sommige buren kennen we al. Wij komen uit de buurt van Scheerwolde, net als meerdere bewoners. Je komt elkaar dan al regelmatig tegen. Met de andere buren gaan we zeker nog verder kennismaken.”

Bewoners vroeg betrokken bij de bouw

De bewoners waren al vroeg betrokken bij de bouw van hun nieuwe huurwoning. In juli 2020 werd tijdens de loting bekend dat zij de bewoners werden van deze woningen. Nu anderhalf jaar later is hun woning klaar. “Het is heel fijn dat we al vroeg betrokken waren bij de bouw van de woning. We zijn regelmatig langsgereden om foto’s te maken en de bouw te volgen. Ook vinden we het prettig dat we onze keuken en badkamer naar onze eigen smaak konden samenstellen. Maar het wachten duurt soms ook wel lang, de laatste paar maanden zeiden we regelmatig tegen elkaar ‘laat het nu maar komen’. Wij zijn dan ook blij dat we nu kunnen beginnen met inrichten en klussen. En dat we daarna eindelijk kunnen samenwonen”, zegt Fleur.

Op dezelfde plek als opa en oma

Ook Sjonnie Driezen (47) is een tevreden man. Hij keerde, na tien jaar in Hillegom gewoond te hebben, weer terug naar zijn ‘roots’ in Scheerwolde. „Via Plaatselijk Belang hoorde ik van dit project en ik heb me toen direct ingeschreven.” Hij is in Scheerwolde geboren en getogen en verhuizen naar bijvoorbeeld Steenwijk was voor hem dan ook geen optie. „Al mijn kameraden wonen hier nog. Ik zit in het bestuur van het dorpsfeest en bij de voetbal: laat mij maar lekker in Scheerwolde!’ Hij is blij met zijn eigen plek, na 3,5 jaar bij zijn ouders gewoonte hebben, een paar straten verderop in Scheerwolde. Bijzonder is dat zijn opa en oma voorheen op dezelfde plek hebben gewoond: in de woningen die zijn afgebroken om plaats te maken voor dit nieuwe project.

Marianne Schouten komt vanuit Almere naar Scheerwolde. „ik heb daar mijn appartement verkocht en kan nu in een ‘echt’ huis met tuin wonen. Superblij mee.”

Samenwerking

Wethouder Scheringa: „Er zijn woningen gebouwd die passen in de omgeving en aansluiten bij de wensen van de bewoners. Bovendien komen de woningen tegemoet aan de vraag naar sociale huurwoningen. Een mooie stap voor Scheerwolde als prettige woonlocatie. Daar zijn we uiteraard blij mee.”

Hij merkte op dat Scheerwolde nu een keur aan nieuwe woningen heeft: Er zijn nieuwe vrijstaande woningen en twee onder een kappers gerealiseerd, evenals sociale huurwoningen en de eerste watervilla’s worden eerdaags opgeleverd.

Ook Plaatselijk Belang Scheerwolde is blij met de voltooiing van dit mooie middelpunt van het dorp. „We hebben, in samenwerking met gemeente en Wetland Wonen, hard gestreden om dit project tot stand te laten komen”, zegt Monique Bos van de wooncommissie. „We hebben veel gesproken over de behoefte aan sociale woningbouw in Scheerwolde. Door de goede samenwerking is dit project nu voltooid, met als resultaat een mooi aangezicht van de Brink en een aanwinst voor ons dorp.”

Amsterdamse school

De woningen zijn ontworpen door architectenbureau B+O uit Meppel. Het ontwerp straalt Amsterdamse school, hedendaags met lokale invloeden uit. Kenmerkend is de poort in het midden die de woningen met elkaar verbindt en zorgt voor een doorgang naar het achterplein.

De vier seniorenwoningen hebben de badkamer, een slaapkamer en de aansluiting voor de wasmachine en droger op de begane grond. Op de eerste verdieping is een extra (slaap)kamer en ruimte voor de warmtepomp.

De gezinswoningen hebben op de eerste verdieping drie slaapkamers en de badkamer met optioneel een toilet. Via een vaste trap hebben zij toegang tot de tweede verdieping. Hier staat de warmtepomp en is een aansluiting voor de wasmachine en droger.

Geen gasaansluiting

De woningen zijn energiezuinig gebouwd. Ze zijn goed geïsoleerd, hebben zonnepanelen op de daken en zijn voorzien van een warmtepomp. Er is geen gasaansluiting aanwezig; alles is volledig elektrisch. De energie die hiervoor nodig is wordt voor een groot deel opgewekt door de zonnepanelen. Marcel Timmerman: „Dit is goed voor het milieu en is fijn wonen voor de bewoners die ook nog eens geld kunnen besparen op hun energierekening.“Nieuws

Meest gelezen

menu