Nieuwe ‘Buurttuin Schutterswoerthe’ feestelijk geopend

Stien de Groot (96) heeft zaterdagmiddag samen met Job Groenink (5) de buurttuin geopend.

Stien de Groot (96) heeft zaterdagmiddag samen met Job Groenink (5) de buurttuin geopend. Foto: Sieb van der Laan

Een van de de oudste inwoners van Tuk, Stien de Groot (96), heeft zaterdagmiddag samen met Job Groenink (5) de nieuwe buurttuin aan Schutterswoerthe in Tuk geopend. Stien deed dat met de rollator, Job met zijn skelter.

Daarmee onthulden zij ook de naam van de buurttuin: ‘Buurttuin Schutterswoerthe’. „Schutterswoerthe is een straatnaam met slechts 2 woningen, maar is ook een historische en mooie naam”, zegt Alieke Hoogma-Terpstra, één van de initiatiefnemers van de metamorfose van het saaie en drassige grasveld midden in het dorp.

Twee jaar geleden besloot een aantal omwonenden om de handen ineen te slaan voor het opknappen van het veld aan Schutterswoerthe. Ze ontwikkelden een plan na een grondig buurtonderzoek door middel van enquêtes en gesprekken met buurtbewoners. Met het plan in de hand stapte het vijftal naar de gemeente Steenwijkerland. Die was onmiddellijk enthousiast en bereid om een deel van de kosten te financieren. De begroting was daarmee nog niet sluitend. Uiteindelijk lukte het de bewoners om via fondsen en met hulp van instanties en bedrijven om ruim 110 duizend euro op te halen.

Ontmoetingsplek voor jong en oud

Met het geld konden de buurtbewoners aan de slag. Het doel was een plek te creëren die aantrekkelijk is voor zowel mens als dier. Bijzonder is ook dat de functie van park en speeltuin op dit veld wordt gecombineerd. Er is volop ruimte voor natuurlijk spelen met boomstammen, zwerfkeien en houten speelelementen. Het zeker is niet de bedoeling dat het project Schutterswoerthe alleen voor de kinderen gerealiseerd wordt. Ook Tuk kent ouderen die alleenstaand en misschien wel ‘verborgen eenzaam’ zijn en hunkeren naar gewoon een leuk rondje lopen. „Ouderen kunnen heerlijk op een bankje bij het speelveld gaan zitten en elkaar makkelijk treffen en genieten van de jeugd”, zegt Alieke Hoogma-Terpstra. „Niet in je eigen tuin blijven maar kom lekker naar zo’n buitenplek. Dit moet een ontmoetingsplaats voor iedereen worden. Hopen dat het voor nóg meer verbinding in de buurt zorgt.”

Bloemen en fruitbomen

Het veld staat ook boordevol bloemen, planten en fruitbomen. Bij de keuze voor de bloemen is gekeken naar wat aantrekkelijk is voor insecten en vogels om ook de biodiversiteit een boost te geven. Ook staan er genoeg bankjes en een picknicktafel. Hierdoor wordt jong en oud uitgenodigd om elkaar op het veld te ontmoeten. De oogst van de fruitbomen is voor algemeen gebruik. Het onderhoud zal deels door de buurt zelf gedaan worden. De betrokkenheid van de buurt bij het veld is groot, zo bleek al bij de bollenplantdag afgelopen november. Tientallen vrijwilligers plantten duizenden bloembollen en planten. En recent werd een groot insectenhotel geplaatst. „We hebben het met z’n allen voor elkaar gekregen en iedereen wordt er zo blij van.”

De opening was een feestelijke gebeurtenis, waarbij de hele buurt en alle betrokken instanties waren uitgenodigd. Behalve de bekendmaking van de naam door Stien de Groot en Job Groenink, die het naambord onthulden, verrichtte wethouder Melvin Smit een officiële handeling: hij onthulde het informatiebord. Er was muziek van de lokale band Krekedaon en er werden hapjes en drankjes geserveerd.