Nieuwe otterpassage in het jaar van de Otter

Boswachter Egbert Beens en wethouder Marcel Scheringa bij de opening van de nieuwe otterpassage aan de Lageweg. foto: Sieb van der Laan

Ook voor de gemeente Steenwijkerland is het jaar van de otter een moment om te laten zien dat het icoon van Weerribben-Wieden verankerd zit in de genen. Wethouder Scheringa opende daarom dinsdagmorgen 19 oktober de nieuwe otterpassage aan de Lageweg in Ossenzijl.

Vanaf de herintroductie van de otter in 2002 is de gemeente Steenwijkerland betrokken bij het verbeteren van verbindingszones voor de otter in en om het waterrijke Nationaal park Weerribben-Wieden. Ondanks dat er voorafgaande aan de herintroductie al veel is gedaan om het leefgebied van de otter te verbeteren is het nog steeds nodig dat met name buiten de natuurgebieden wegen worden aangepast voor otter en de andere dieren, om zo een veilige verbinding te kunnen maken tussen de verschillende natuurgebieden.

Nationaal Park Weerribben is het kerngebied van de otterpopulatie in Nederland. Vanuit dit gebied verspreiden de otters zich door Nederland. „Gemeente Steenwijkerland is een voorbeeld voor andere gemeentes als het gaat om snelle en adequate aanpassingen aan wegen voor een veilige passage voor de otters”, aldus wethouder Scheringa.

Nationaal Park Weerribben is het kerngebied van de otterpopulatie in Nederland

Faunapassages op 10 verschillende locaties

De gemeente heeft een zogeheten integrale aanpak gekozen en vooraf de (otter) knelpunten in kaart gebracht, zodat bij (groot)onderhoud aan wegen dit snel opgelost kan worden. De laatste jaren heeft de gemeente op 10 verschillende locaties faunapassages aangelegd of maatregelingen genomen t.b.v. de otter waar ook andere dieren dankbaar gebruik van maken. Na de officiële opening van de nieuwe otterpassage startte de Otterdag bij Staatsbosbeheer in het bezoekerscentrum in Ossenzijl. De hele dag waren er allerlei (otter) activiteiten voor jong en oud.

Nieuws

menu