Nieuwe wandelroute wil geschiedenis van de Voorzienigheid in leven houden

De initiatiefnemers van de nieuwe Voorzienigheid wandelroute verkennen de route. Foto: Wilbert Bijzitter
Waar in de jaren zeventig van de vorige eeuw ruim 1500 leerlingen hun weg naar diverse vormen van onderwijs vonden, heerst nu een oase van rust te midden van vrijstaande villa’s en royale twee onder een kappers. Om de herinnering aan de tijd van de Voorzienigheid levend te houden, wordt momenteel een wandeling ontwikkeld door en rond het dorp. De wandelroute met de naam ‘de Voorzienigheid’ geeft belangstellenden een interessant inkijkje in de geschiedenis van Steenwijkerwold.
15 bezienswaardigheden
De route voert langs een 15-tal bezienswaardigheden die allemaal een link hebben met de Voorzienigheid.
Bij markante punten treffen de wandelaars een genummerd paaltje met een QR code. Deze kan ter plekke gescand worden met de telefoon, „maar je kunt ook een app downloaden waarop de informatie vinden is”, vertelt Jan Kuit, een van de initiatiefnemers van de wandeling. Met dit project solliciteren ze tevens bij de KNHM foundation om Kern met Pit te worden. „De routebeschrijving is er, maar nu zijn we op zoek naar iemand die ons kan helpen met het technische gedeelte, het maken van de qr plaatjes”, zegt Frank Hanema.
Heidetuin
Langs de hele weg Mariënwold, tot aan de zusterflat, lag vroeger een heidetuin. Deze tuin kreeg landelijke bekendheid door de vele soorten heiden die Herman Blum, de toenmalige tuinman, kweekte en verzorgde. Het was de beroemdste heidetuin van heel Europa. „Er is helemaal niets meer wat daar nog aan herinnert. Ja, de trouwfoto’s van mijn vrouw en mij”, mijmert Hanema. „De heidetuin werd veelvuldig gebruikt voor trouwreportages.”
Pastoor Muiteman
Een deel van de initiatiefnemers voor de wandelroute, Sjef Damhuis, Karin Kranendonk-Huis in ’t Veld, Jan Kuit en Frank Hanema, liep afgelopen week de wandelroute. Zij weten precies hoe de route loopt; maar goed ook, want er is nu nog geen paaltje te bekennen. Ze weten echter exact waar de paaltjes moeten komen.
Vooral Sjef Damhuis, als geschiedenisdocent, weet op elke straathoek wel een verhaal of anekdote. Ook op het RK kerkhof, waar de bekende pastoor Muiteman begraven ligt, komt een paaltje met qr code te staan. Muiteman heeft een prominente plek, op een deel waar meer pastoors begraven liggen.
Jozefhuis en kapel
Niet alle beeldbepalende panden zijn overigens uit het straatbeeld verdwenen: het Jozefhuis bijvoorbeeld - gebouwd in 1928 - dat tot 1948 dienst deed als opvang voor arme en voogdij kinderen, is er nog altijd. Op het einde van de Tweede Wereldoorlog diende het gebouw als Duits veldhospitaal. Later werd er een school gevestigd onder de naam Croevinge. Een naam verbonden aan de familie Croeve die op het slot achter de RK-Kerk woonde. Momenteel is het gebouw “De Herbergier” ingericht voor dementerende bejaarden.
Wat ook bewaard is gebleven, is de kapel (die uit 1964 stamt). Dit gebouw heeft jaren dienst gedaan als nieuwe kapel voor de zusters. De oude kapel in het hoofdgebouw werd te klein. Het bouwwerk, geïnspireerd door baleinen van een walvis, is tegenwoordig in gebruik als woonhuis.
De wandelroute (van circa 5,5 km) moet komende zomer klaar zijn. De route vertrekt en eindigt op de parkeerplaats bij het monument van de Voorzienigheid voor de RK kerk (Gelderingen 79).