Norm voor Voedselbank is verhoogd, maar voorzitter vreest niet voor grote toename voedselpakketten

Vrijwilligers maken voedselpakken klaar. Archieffoto: René Wiegmink

Voedselbank Nederland heeft de norm voor voedselhulp met ingang van 1 januari 2022 verhoogd, zodat meer mensen geholpen kunnen worden met een voedselpakket. Of de Voedselbank Steenwijkerland dit aan kan, zegt voorzitter Gerrit Vinke: „Ja, we kunnen dit wel aan.”

Ten eerste is het aantal mensen dat gebruik maakt van de Voedselbank Steenwijkerland afgelopen tijd gedaald. „Dat zijn er nu 120 en het aantal is wel eens boven de 200 geweest. We hadden verwacht dat er door de coronacrisis het aantal zou gaan stijgen, maar dat is meegevallen.”

Of het aantal gaat stijgen nu de norm is verhoogd zegt Gerrit Vinke: „We zijn altijd al soepel geweest. We zeggen niet: omdat je een tientje te veel hebt om in aanmerking te komen, sluiten we je uit. Als we bij mensen komen en zien dat de kinderen met kapotte schoenneuzen naar school gaan, dan weten we genoeg. Hier moet wat gebeuren.”

Twee jaar geleden kwam de Voedselbank Steenwijkerland in de financiële problemen, maar kon rekenen op hulp van de gemeente. „We hebben weer reserves kunnen opbouwen, dus als het aantal mensen voor een voedselpakket toeneemt, dan kunnen we dat opvangen.”

Nieuws

menu