OM eist hogere straf tegen Van Gogh-fraudeur uit Wanneperveen

Het Openbaar Ministerie heeft 11 maanden straf geëist tegen een man uit Wanneperveen wegens het vervalsen van documenten van het Van Gogh Museum inzake de verkoop van een vermoedelijk doek van de schilder. Hij probeerde een nep-doek van de beroemde schilder te slijten voor 15 miljoen euro.

Het schilderij ' De Oogst' van Vincent van Gogh.

Het schilderij ' De Oogst' van Vincent van Gogh. Foto: Van Gogh Museum

Een kunstcollectioneur uit Noord-Brabant kwam in 2015 in contact met de inwoner van Wanneperveen over de verkoop van een mogelijk nog niet ontdekt doek van Van Gogh dat een voorstudie van zijn schilderij De Oogst moest zijn. Voor twee kunsthandelaren gold hetzelfde. De man uit Wanneperveen overhandigde hen ook een authenticiteitsdocument en een brief uit naam van het Van Gogh Museum (VGM). In de brief stond dat het museum het werk toeschrijft aan de kwast van vaderlands trots.

Valse brief

Echter, bij navraag door de commissionair bij het museum, bleek het om vervalste documenten te gaan. De valse brief bleek een bewerking van een eerder verzonden brief van het museum waarin het schilderij, na een beoordeling, juist niet aan Van Gogh werd toegeschreven. De kunsthandelaren meldden zich daarop bij de politie, die de man uit Wanneperveen op 18 augustus 2015 aanhield en zijn woning doorzocht. Tijdens de doorzoeking zijn een computer en iPad van de verdachte in beslag genomen. Daarop zijn onder meer verschillende leeggemaakte versies van de echte brief van het Van Gogh Museum en het vervalste authenticiteitsrapport aangetroffen.

De verdachte ontkende het gebruik van de valse papieren en het opmaken daarvan. Wel was hij bekend met de brief van het museum waarin zij aangeeft dat het doek níet toe te schrijven is aan Vincent van Gogh.

Fraude

Hij kreeg in 2016 een gevangenisstraf van 9 maanden waarvan 3 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar. Voor de officier van justitie was het toen zo klaar als een klontje. „Het is fraude met documenten die garantie moesten geven voor een investeringen van vele miljoenen euro’s. Dit deed hij over de rug van het museum met als doel snel veel geld verdienen.”

De inwoner van Wanneperveen ging in hoger beroep. Hij ontkent nog altijd de vervalsing. Volgens het OM verdient hij een hogere straf dan hem door de rechtbank in 2016 is opgelegd. Daarom eist de officier van justitie in hoger beroep elf maanden tralies.

De uitspraak van het gerechtshof is over 2 weken.