Oekraïense tolk Igor geniet van boottochtje Giethoorn

Igor en zijn gezin genieten van een boottocht door Giethoorn.

Igor en zijn gezin genieten van een boottocht door Giethoorn. Foto: Wilbert Bijzitter

Hij is nog geen maand in Steenwijk, maar kent nu al verrassend veel mensen. De Oekraïense ondernemer Igor, afkomstig uit Kiev, spreekt goed Engels en werd dan ook al snel naar voren geschoven als tolk voor zijn landgenoten die de Engelse taal minder goed machtig zijn.

Sinds hij in Steenwijk woont is hij razend druk met mensen op weg helpen, op wat voor vlak dan ook. Helpen bij het invullen van formulieren, maar ook mee naar bedrijven, om ze aan een baan te helpen.

Igor heeft zelf een reisbureau in Kiev en is gewend om snel dingen te kunnen regelen. Hij is al aan begin van de oorlog uit Kiev vertrokken en nu in Fredeshiem in Steenwijk beland.

Om hem even een relaxed moment rust te gunnen en wat van Steenwijkerland te ontdekken, kreeg hij zaterdag een rondvaart door Giethoorn aangeboden. Café Fanfare zorgde voor een boot inclusief schipper voor hem, zijn vrouw en zoon. Evert van Dijk van ’t Gieters Belang en zijn zoon voeren ook mee en voorzagen de familie van de nodige informatie over Giethoorn en omgeving. Na afloop werd er lekker geluncht bij Fanfare.

„Veel Oekraïners willen dolgraag aan de slag en Igor verzet daarvoor heel veel werk”, aldus Evert van Dijk. „We gaan ook heel nadrukkelijk kijken wat de Oekraïners kunnen betekenen in de horeca in Giethoorn.”