Oldejuje Buffeltocht met ludieke verrassingen onderweg slaat aan: 360 mountainbikers komen op nieuw evenement af. 'Volgend jaar weer!'

Oldejuje Buffeltocht Oldemarkt. STC Oldemarkt

De 1e editie van de Oldejuje Buffeltocht is een groot succes geworden. ‘Op een paar kleine schuivertjes en een vinger uit de kom alles probleemloos verlopen’, blikt Meine Jongschaap, voorzitter van STC Oldemarkt, tevreden terug. ‘Waar een jonge club groot in kan zijn!’ ‘We hebben nu al zin en ideeën om de Oldejuje Buffeltocht volgend jaar weer te organiseren’.

Zaterdag werd er al hard gewerkt om deze MTB tocht mogelijk te maken. Op het feestterrein in Oldemarkt werd een heuse carrousel in elkaar gezet met lengte van circa 500 meter.

Door de winkel crossen

Bij de plaatselijke bouwmarkt werden er voorbereidingen getroffen om door de winkel heen te crossen en bij het metaalbedrijf werden twee leuke hindernissen gefabriceerd. Alles om het voor de deelnemende mountainbikers zo uitdagend mogelijk te maken.

In totaal waren 55 vrijwilligers bij het evenement betrokken, variërend van parcoursbouwers, locatie inrichters, inschrijfbureau tot EHBO, verzorgingspost en verkeersregelaars. Ook liepen de hele dag drie stagiaires mee met de eigenaar van de Buffelfarm, Richard Zeestraten, coördinator inschrijfbureau Nienke Wolders en voorzitter Meine Jongschaap (algehele leiding) om een stage opdracht te maken voor hun opleiding.

Aantal deelnemers boven verwachting

Vanaf 8.30 uur kwamen de eerste deelnemers binnen en tegen 8.45 uur was het al heel druk. Jongschaap: „We hadden maar liefst ruim 200 voorinschrijvingen gehad via de site van NTFU en daar kwamen nog ruim 160 dag inschrijvers bij. Voor zo’n eerste keer was dat boven alle verwachting.”

Klokslag 9.00 uur startten de eerste deelnemers onder luid geklingel van twee koe (buffel) bellen. De dag begon fris, maar later op de ochtend brak de zon door.

Tussen kuilbalen door laveren

Bij de boerderij van Philip Ensing mocht er tussen kuilbalen door worden gelaveerd. Ensing had als verrassing voor organisatie ook nog een labyrint in een weiland gemaakt.

De deelnemers genoten van de door de routebouwers van STC Oldemarkt uit gezette rit. „We hebben veel complimenten gehad over de duidelijke bepijling en route aanduidingen ook de ludieke ingebouwde verrassingen in de route vielen in de smaak”, constateert Meine Jongschaap.

Op de helft van rit, bij zowel de 25 als de 50 km, was een professionele verzorgingspost ingericht, bevoorraad door de plaatselijke supermarkt.

Het venijn zat in de staart

Het venijn zat hem in de staart: een zwaar stuk waar menigeen zich op stuk fietste. „Toch gaf dat voor velen extra voldoening!”

Tegen 11.00 uur kwamen eerste deelnemers al weer terug, veelal bezweet en met rood hoofd. Iedereen kreeg een bidon met sportvoeding cadeau.

Nieuws

Meest gelezen