Onbegrip over afsluiting fietspad bij Driewegsluis. 'Onnozel en ontactisch'

Fietspad bij Driewegsluis. Foto: Albert Hendriks

,,Het is niet te geloven: de gemeente sluit in het hoogseizoen minstens vijf dagen lang het fietspad tussen Wolvega en Oldemarkt langs de rivier de Lende af ter hoogte van het bij fietsers zeer geliefde restaurant.”

Albert Hendriks van toeristisch bureau Friesland-Holland uit Wolvega maakt nooit van zijn hart een moordkuil en noemt de verantwoordelijken bij de gemeente op Facebook dan ook ‘sukkels’.

De gemeente maakt een fietsbrug breder, zodat er ook duofietsen overheen kunnen. Hendriks vindt dat prima, al zegt hij die overigens zelden of nooit op het lange en smalle fietspad aangetroffen te hebben. Maar het gaat hem vooral om de timing, net nu het restaurant bij Driewegsluis weer open is.

,,De hele winter en het hele voorjaar, tijdens de lockdown, had de gemeente Weststellingwerf de tijd om de fietsbrug te verbreden.”

‘Onnozel en ontactisch’

Het is volgens Hendriks ‘niet te geloven’ dat het fietspad nu in het hoogseizoen minimaal vijf dagen wordt afgesloten.

De werkzaamheden staan gepland voor de periode vanaf 14 juni. Hendriks stelt dat de gemeente hiermee de restauranteigenaren Akkie Postema en Joost van der Harst grote schade toebrengt. Hij noemt de verantwoordelijken bij de gemeente ‘onnozel en ontactisch’.

,,De ‘topambtenaren’ die de periode bedacht hebben blijkbaar helemaal geen oog en begrip voor de moeilijke omstandigheden waarin horecaondernemers nu verkeren. En hoe blij ze nu zijn dat ze eindelijk weer wat kunnen verdienen. Als ik Akkie en Joost was, haalde ik nu het kanon op de zeedijk bij Slijkenburg op en bracht het in stelling.”

Akkie Postma: ,,Het is ook te gek voor woorden.”

Uitstellen betekent hogere kosten

Ronald Westenberg (D66) en Colinda de Vries (SDW) trokken maandag tijdens de raadsvergadering aan de bel. Ze zagen de noodzaak niet om juist nu de brug aan te pakken. De Vies vond het besluit om de klus nu te doen ‘onbegrijpelijk’.

Maar ze kregen wethouder Roelof Theun Hoen niet zover dat hij de werkzaamheden uitstelde. Dat zou volgens de wethouder de kosten hoger maken. Hij verwacht dat de werkzaamheden voor het weekeinde klaar zijn.

Bovendien kunnen de fietsers uit Oldemarkt volgens de wethouder ook met een pontje over de Linde en kunnen fietsers vanaf De Blesse -via het volgen van borden - omrijden via de Peter Stuyvesantweg om bij het restaurant te komen. Maar een teleurgestelde Westenberg gelooft er niets van dat mensen kilometers omrijden om een ijsje te halen bij Driewegsluis.

Geen kapstok voor schadeclaim

Voor de volgende week wordt ook nog eens mooi weer voorspeld. Het maakt het allemaal volgens Hendriks voor de ondernemers alleen nog maar erger. Bovendien is het wachten ook nog steeds op het herstel van het gescheurde fietspad vanaf Driewegsluis naar De Blesse. Op dat geheime dossier worden gelet op een memo aan de raad nog niet veel vorderingen gemaakt.

Het fietspad is door de onstabiele veenlaag verzakt, maar de vraag is wie er voor de al even geheime kosten opdraait. Het Sweco-rapport over de schuldvraag is nog steeds vertrouwelijk. Ronald Westenberg van D66 meldde vorig jaar oktober dat er in het rapport geen kapstok te vinden is voor een schadeclaim.

Gemeente dreigt aannemer met juridische vervolgstappen

De onderhandelingen van de gemeente met de aannemer zijn al even vertrouwelijk. De gemeente heeft De Haan Advocaten ingehuurd. Aannemer Faber uit Bolsward is aansprakelijk gesteld en moest de afgelopen maand binnen twee weken met een herstelplan komen.

Maar of dat plan er nu ook is? De gemeente dreigt de aannemer met juridische vervolgstappen. Het gaat niet alleen om het herstel van de schade, maar ook om de kosten van onderzoeken. De aannemer heeft zich volgens de memo van het college ‘reeds’ bereid verklaard deze kosten gedeeltelijk voor zijn rekening te nemen.

Nieuws

menu