Ondergrens duurzaamheidslening verlaagd naar 500 euro

Marcel ten Veen uit Sint Jansklooster te midden van de wethouders Trijn Jongman (links) en Tiny Bijl. Hij is één van de eerste inwoners in Steenwijkerland die naar volle tevredenheid gebruik maakte van de sociale duurzaamheidslening.

Marcel ten Veen uit Sint Jansklooster te midden van de wethouders Trijn Jongman (links) en Tiny Bijl. Hij is één van de eerste inwoners in Steenwijkerland die naar volle tevredenheid gebruik maakte van de sociale duurzaamheidslening. Foto: Wilbert Bijzitter

De gemeenteraad heeft dinsdagavond unaniem een motie aangenomen waarbij inwoners een lening van 500 euro kunnen krijgen om hun woning te verduurzamen (isoleren, zonnepanelen).

De ondergrens voor deze lening was 1500 euro. „Maar we ontvangen signalen dat inwoners willen meedoen met een energiecoöperatie voor een lager bedrag dan 1500 euro”, zei Jantina Drijfhout van de ChristenUnie, die samen met CDA en BGL de motie indiende.

„Inwoners moeten zelf de rekening voorschieten, maar hebben dit bedrag vaak niet op een bankrekening staan”, vervolgt ze. In de motie vragen de partijen daarom aan het college van burgemeester en wethouders om coulant te zijn met het doen van voorschotten indien inwoners de factuur niet zelf kunnen voorschieten. Ook wordt het college gevraagd opnieuw een communicatieplan te maken voor de bekendmaking van deze regeling.