Onrust over mogelijke parkeervergunningen in Giethoorn

Parkeervergunningen lijken de beste oplossing te zijn tegen parkeerproblemen in Giethoorn. Foto: Archief Wilbert Bijzitter

Een enquête over eventuele parkeervergunningen in de Ds. J. J. Ketstraat, Ds. T. O. Hylkemaweg en de Wethouder Harm Molweg in Giethoorn heeft voor onrust bij de bewoners gezorgd. De GroenLinks-fractie stelt hier schriftelijke vragen over.

„In deze enquête met begeleidende brief wordt gevraagd hoe inwoners aankijken tegenover een parkeervergunning voor aanwonenden. Uit de brief blijkt dat, wanneer er genoeg animo is, er dan een bedrag van € 45,- per jaar zal worden berekend over deze parkeervergunning. In diezelfde brief wordt tevens geschreven dat er overdag genoeg parkeerplekken zijn en tevens bekend is dat de piekdrukte van toeristen in Giethoorn tussen 10.00 uur en 17.00 uur ligt. Daarnaast is er door handhaving, voor zover wij hebben begrepen, minimaal 1 bekeuring uitgedeeld aan een inwoner die zijn/haar auto geparkeerd had aan de Hylkemaweg. Deze is op een later tijdstip ingetrokken omdat het hier om een inwoner van Giethoorn bleek te gaan. Dit soort incidenten vindt GroenLinks zorgelijk”, schrijft Aletta Makken van GroenLinks.

Zij vraagt zich af waarom deze waarom deze informatie (inclusief enquête) vooraf, niet besproken is met de gemeenteraad. „Deze vraag over parkeervergunningen voor bewoners zorgt voor onrust in Giethoorn en een aantal bewoners heeft inmiddels geklaagd over dit initiatief. Hoeveel klachten heeft de gemeente binnen gekregen en hoe zijn deze klachten afgehandeld?”

‘Wat is de reden?’

„Als er overdag voldoende parkeergelegenheid is, zoals de brief suggereert, wat is dan de reden om parkeervergunningen te overwegen? Hoeveel procent van de geënquêteerden heeft positief c.q negatief gereageerd op het voorstel van parkeervergunningen voor bewoners? Wat betekent het invoeren van parkeervergunningen voor bezoekers van Zonnewiede?”, vraagt Aletta Makken.

‘Ongelijke behandeling van inwoners’

In Steenwijkerland is het gratis parkeren. „Door het mogelijk invoeren van parkeervergunningen Giethoorn is er sprake van ongelijke behandeling van inwoners”, stelt Makken. „Wat vindt u daarvan?”

‘Toeristen laten betalen’

Toeristen kunnen de oorzaak zijn van eventuele parkeeroverlast, zegt Makken. „En toch dragen zij financieel niets bij. Is het niet meer dan redelijk de toerist te laten betalen voor het mogelijke parkeerprobleem? Wat is de reden dat de toeristen gratis gebruik kunnen maken van gemeentelijke voorzieningen maar de inwoner hiervoor belast wordt?”

Nieuws

menu