Op avontuur met de Kuunder Punter

De historische Kuunder Punter, de KU11, waarmee vaarexcursies worden georganiseerd in De Weerribben, op de zaterdagen in de maanden juli en augustus

De historische Kuunder Punter, de KU11, waarmee vaarexcursies worden georganiseerd in De Weerribben, op de zaterdagen in de maanden juli en augustus Foto: Aangeleverde foto

Tijdens de zomermaanden juli en augustus kan er elke zaterdag worden opgestapt op een historische punter voor een vaarexcursie door de Weerribben.

Het natuurgebied De Weerribben leent zich goed om per boot te worden verkend. Met een punter kunnen niet alleen de wat grotere kanalen worden bevaren, maar ook de kleinere vaarwegen dwars door rietbossen en langs wuivende rietkragen. Zo’n prachtige tocht wordt elke zaterdagmiddag in juli en augustus gemaakt in de historische Kuunder Punter (de KU11).

De KU11 is de laatst overgebleven originele Zuiderzeepunter, gebouwd in 1912 en afkomstig uit de vissersvloot van Kuinre. Dit varende monument wordt nu liefdevol onderhouden door vrijwilligers van Stichting Kuinre in Promotie (SKIP).

Van de schipper krijgen de deelnemers alle bijzonderheden te horen over de in 1912 gebouwde KU11. Op sommige zaterdagen is een natuurgids van IVN Noordwest-Overijssel aan boord, die alles vertelt over de ontstaansgeschiedenis van De Weerribben en de vele (zeldzame) planten en dieren die er voorkomen. De IVN-gids vaart mee op 16 en 23 juli en 6 augustus.

Bij voldoende wind wordt er gezeild en als dat niet mogelijk is wordt de elektrische fluistermotor ingeschakeld.

De vaarexcursies zijn op de zaterdagen in juli en augustus. De start is om 13.30 en duurt tot 15.30. De afvaart is bij de ingang van het buitencentrum van Staatsbosbeheer aan de Hoogeweg 27, 8376 EM, Ossenzijl. De excursie kost € 8,50 en kinderen voor kinderen tot 12 jaar is dat € 6. De kosten zijn contant te voldoen aan de schipper en wordt gebruikt voor het onderhoud van de KU11.


Voor informatie en opgave: Jelte Mulder, telefoon 06-23688813.