Openluchttheater Tolhekke is klaar voor weken vol optredens. 'En dat op een fantastische locatie'

De bouw van openluchttheater Tolhekke is voorspoedig verlopen. In de afgelopen vijf dagen is er dankzij regionale bedrijven een mooi staaltje werk afgeleverd. „Dit is een fantastische locatie”, zegt Han Evers, directeur van De Meenthe in Steenwijk en medebedenker van het event. Morgen trapt Motel Westcoast af.

Op het terrein van zwembad het Tolhekke is hard gewerkt aan het opbouwen van een openluchttheater.

Op het terrein van zwembad het Tolhekke is hard gewerkt aan het opbouwen van een openluchttheater. Foto: René Wiegmink

Waylon. Di-Rect. 3Js. Rolf Sanchez. Suzan & Freek. Zomaar enkele topacts die de komende maand te zien zijn in het openluchttheater, dat tegen het zwembad aan zit geplakt.

Een line-up waar je gerust ‘u’ tegen kunt zeggen. Reden? Het theater is er vlot bij, na de versoepelingen van de coronamaatregelen. „In het Noorden zijn we de eerste, niemand begint op 1 juli”, glimlacht Evers. Aanvankelijk zou in juni worden begonnen, maar de maatregelen lieten dat nog niet toe. Nu is het zaak om het toch nog twijfelende publiek wakker te schudden, vindt hij. „We werken niet met toegangstesten, omdat alle toeschouwers op anderhalve meter afstand in de buitenlucht zitten.”

Werken met betrouwbare partners

Maandagmiddag. Het weer is fantastisch en de bouwers van podiumbouwer Interstage uit Meppel (Interstage bouwde onder meer het podium van het afgelopen Songfestival) zijn druk bezig met de opbouw van het theater, dat straks bijna iedere dag mensen gaat ontvangen.

Er verrijst een podium en de blauwe stoeltjes – het zijn er 500 tot 800 - beginnen een muur te vormen. De bouw van het theater verloopt soepel. „We zijn wel wat gewend”, zegt Evers. „Zo groot is het uiteindelijk ook weer niet. We hebben de bouw over vijf dagen uitgesmeerd. In alle rust kunnen we het hier goed neerzetten. We worden hier niet gestoord. Een fantastische plek.”

Volgens Evers is er bewust gekozen om samen te werken met regionale partners. En doordat de samenwerking met Interstage is aangegaan, weten artiesten ook wat ze kunnen verwachten, zegt hij. Die zoeken ook zekerheid na anderhalf jaar coronacrisis. „Dat Interstage hier bouwt, is voor artiesten een reden om hier naartoe te komen. Een vertrouwd gezicht, goed licht en geluid. Dat vinden ze belangrijk. En uiteindelijk is het toch een bepaald circuit.”

Bezoekers kunnen naast tickets diverse arrangementen boeken. Eten, drinken, een uitje in de regio. Daarvoor is samengewerkt met andere partners en bedrijven uit de regio. Zo wordt het openluchttheater een heus visitekaartje voor de regio.

Kwaliteit

Doordat het evenement enkele weken is verschoven, komt zangeres Maan tot teleurstelling van sommige fans niet. Zij staat wel op het podium tijdens Dicky Woodstock, dat op 5,6 en 7 augustus plaatsvindt. Mogelijk volgt er ook nog een kerkdienst op een dinsdagavond en wordt er gekeken naar een jeugdorkest. Een groot deel van juli kan daardoor een optimaal en breed programma worden aangeboden.

Een concertweide wordt het openluchttheater zeker niet. ,,We onderscheiden ons echt als een theater, maar dan buiten. Het publiek zit op stoelen en we zorgen voor het allerbeste geluid. Dat wat je in het theater ervaart, ga je ook hier ervaren.”

Meer info en tickets via www.openluchttheatertolhekke.nl