Opknapbeurt voor eendenkooi in De Wieden

Jonge vrijwilligers staken de handen uit de mouwen tijden de natuurwerkdag in De Wieden. Foto: Natuurmonumenten De Wieden

Tijdens de Natuurwerkdag van Natuurmonumenten in De Wieden is er gewerkt aan de Bakkerskooi bij Wanneperveen. Dat is een eendenkooi, en de eerste aankoop van Natuurmonumenten in De Wieden. Deze historische eendenkooi was hard toe aan een opknapbeurt. Samen met de boswachters hebben jong en oud zaterdag geholpen om de Bakkerskooi in ere te herstellen.

Tijdens deze 20 ste editie van de Natuurwerkdag in Overijssel konden vrijwilligers op verschillende locaties in de provincie aan de slag. Een van de locaties was de Bakkerskooi in De Wieden. Daar verzamelden de vrijwilligers zich ’s morgens bij de werkschuur van Natuurmonumenten in Wanneperveen om met een bootje naar de eendenkooi te varen. Eendenkooien werden vroeger gebruikt om eenden te vangen voor consumptie. Met tamme eenden en een kooikershondje werden de wilde eenden naar de kooi gelokt en daar gevangen.

Nu worden de eendenkooien alleen nog gebruikt voor excursies en voor het ringen van vogels. De cultuurhistorische waarde is voor Natuurmonumenten een belangrijke reden om de eendenkooien in stand te houden. Ook is de rust in en rond de kooien erg belangrijk voor de natuur. Kooibossen kunnen zich ongestoord ontwikkelen. De eendenkooien hebben een grote aantrekkingskracht op vele soorten vogels en zelfs de otter is er gesignaleerd. Natuurmonumenten organiseert excursies naar de eendenkooien in De Wieden.


Nieuws

menu