Oproep Eethuys de Steen: 'Lever je frituurolie in bij ons en spoel het niet door de wc!'

De olie die gebruikt wordt om oliebollen te bakken, kan verwerkt worden tot bio-brandstof.

De olie die gebruikt wordt om oliebollen te bakken, kan verwerkt worden tot bio-brandstof. Pixabay

Eethuys de Steen in Willemsoord roept oliebollenbakkers op om hun gebruikte frituurolie naar Willemsoord te brengen. Dit naar aanleiding van het nieuws dat waterschappen jaarlijks miljoenen kwijt zijn aan oliebollenvet in het riool.

Wanneer frituurvet door de gootsteen wordt gespoeld, blijft het gestolde vet aan de binnenkant van leidingen zitten. Dit kan zorgen voor verstoppingen bij mensen thuis en bij rioolwaterzuiveringen.

„Wij hebben een grote bak waarin we deze olie opslaan. De olie wordt regelmatig opgehaald door een gespecialiseerd bedrijf, waarna het vervolgens gerecycled wordt tot bio-brandstof”, vertelt Arjan Stroeve.

Er waren al een paar mensen uit Willemsoord, die hun olie bij de snackbar inleverden. „In het kader van ‘Duurzaam Willemsoord’ kregen we het idee om meer mensen aan te moedigen om het bij ons in te leveren”, vertelt Arjan. De Steen is momenteel geopend van woensdag tot en met zondag vanaf 16.00 uur. Dat zijn ook de inlevertijden voor het frituurvet.

Biodiesel uit frituurvet is duurzamer dan biodiesel van plantaardige oliën (zoals soja-, zonnebloem-, mais-, of palmolie) omdat voor het verbouwen van biodiesel-grondstof veel nieuwe landbouwgrond wordt gecreëerd. Zo moet steeds meer natuur wijken voor de productie van ‘duurzame’ autobrandstof. Een stuk minder groen dus dan biodiesel gemaakt van gebruikt frituurvet.