Opvang van maximaal 95 Oekraïense vluchtelingen in Mooi Oldemarkt

De groepsaccommodatie met alle voorzieningen is zeer geschikt. Dat betekent dat er geen extra werkzaamheden hoeven te gebeuren om opvang mogelijk te maken.

Vanaf april worden maximaal 95 Oekraïense vluchtelingen in Mooi Oldemarkt opgevangen.

Aan alle gemeenten is gevraagd op zoek te gaan naar geschikte locaties voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen. De gemeente Steenwijkerland vangt 200 Oekraïense vluchtelingen in Hotel Fletcher in Steenwijk, de Emmaschool in Steenwijk en Huis ten Wolde tussen Steenwijk en De Bult. „Maar daarmee zijn er nog niet. Er zijn meer opvanglocaties nodig. Daarom kijken we ook naar andere locaties. Bij die zoektocht is Mooi Oldemarkt in beeld gekomen”, zegt wethouder Melvin Smit.

Volgens de gemeente biedt Mooi Oldemarkt ruimte en is voor een langere periode beschikbaar voor opvang van Oekraïense vluchtelingen. ‘Het is een groepsaccommodatie waarin alle voorzieningen aanwezig zijn. Dat betekent dat er geen extra werkzaamheden hoeven te gebeuren om opvang mogelijk te maken.’ Restaurant Bij Sem blijft voor iedereen open.

‘Voor iedereen leefbaar’

Hoewel de accommodatie meer aan kan, is er afgesproken dat er maximaal 95 vluchtelingen (mannen, vrouwen en kinderen) worden opgevangen. Dat is volgens de gemeente ‘voor iedereen leefbaar en het is een overzichtelijk aantal.’

Wethouder Melvin Smit: „We weten inmiddels uit de opgedane ervaringen hoe we het op een goede manier kunnen organiseren. Voor de vluchtelingen is een gemeentelijke locatiemanager aanwezig, waar ze terecht kunnen voor vragen. Ook is er begeleiding vanuit Sociaal Werk De Kop. In de avond en nachtelijke uren zijn beveiligers aanwezig. Kinderen gaan zoveel mogelijk naar school en we merken dat veel volwassenen hier aan het werk willen en ook gaan. Dat zorgt voor een dagritme en voorkomt verveling. Mocht de buurt een activiteit willen organiseren, dan kan dat natuurlijk ook altijd.’

Inloopavond

Over deze opvang is op 9 februari tussen 19.30 en 21.00 uur een inloopavond in MFC Dalzicht voor de inwoners die vragen hebben. Vertegenwoordigers van de gemeente, van Sociaal Werk De Kop en de locatiemanager zijn dan aanwezig om verdere informatie te geven.

Nieuws

menu