Organisatie herdenking bevrijding Willemsoord stond in dubio door oorlog in Oekraïne. 'Vrijheid niet vanzelfsprekend en mag je gerust vieren'

„Medeburgers, de bezetter heeft het land verlaten.” Deze bevrijdende mededeling viel te lezen op de voorpagina van de Opregte Steenwijker Courant in mei 1945 nadat de Duitsers, die Nederland vijf jaar lang terroriseerden en bezet hielden, hadden gecapituleerd. Het krantenartikel hing zondag op de expositie in een legertent op het terrein voor de kerk aan de Steenwijkerstraat in Willemsoord.

Herdenking van de 75-jarige bevrijding van Willemsoord met kampement en dixieland band.

Herdenking van de 75-jarige bevrijding van Willemsoord met kampement en dixieland band. Foto: Martijn Bijzitter

Daar kon na twee jaar uitstel vanwege de coronaperikelen eindelijk de herdenking van de 75-jarige bevrijding van het dorp worden gevierd. Al hebben de festiviteiten nog even aan een zijden draadje gehangen vanwege de oorlog in Oekraïne. „Twee jaar kon het niet doorgaan door de coronacrisis en dit jaar was daar ineens de oorlog in Oekraïne”, zegt Gertjan ter Schure, die samen met André en Jan de Jong en Arjan Stroeve de activiteiten had georganiseerd en nu voor de derde keer voor de keus stond of het feest moest worden afgelast of niet.