Organisatie blikt terug op succesvol Openluchttheater Tolhekke: 'Een vast amfitheater zou mooi zijn'

Het zit er op: bijna een maand lang was het Openluchttheater Tolhekke een enorme trekpleister voor muziekliefhebbers. Van heinde en verre kwamen belangstellenden naar Basse. De 15 optredens waren een groot succes. „Ja, dat was gelukkig een schot in de roos. Volgend jaar weer!”, zegt mede-organisator en Meenthe-directeur Han Evers.

De 15 voorstellingen trokken 4250 bezoekers.

De 15 voorstellingen trokken 4250 bezoekers. Foto: Martijn Bijzitter

„We wisten dat we deze kant op moesten gaan. Dat we niet langer ons moeten vast houden aan het gebouw, dat De Meenthe heet. De openluchtvoorstellingen ‘Storm over Beulaeke’, ‘Het Mysterie Wardenier’ en ‘Razzia’ en de optredens in park Rams Woerthe hadden al bewezen dat openluchttheater de trend is. De coronamaatregelen gaven ons een extra duwtje in de rug om dit programma op poten te zetten. Niet kijken naar wat niet mogelijk is, maar juist kijken wat wel kan.”

Normaal loopt het theaterseizoen van september tot en met mei. Dat betekent ook ‘verplichte vakantie’ voor de medewerkers in juni tot en met augustus. Maar dat was dit jaar anders. Er moest veel werk worden verzet om van 1 tot en met 24 juli de openluchtvoorstellingen te organiseren. „We wilden graag meer voorstellingen, maar een evenementenvergunning biedt alleen mogelijkheid voor 12 dagen in een periode. En dat vonden wij te weinig. Want je moet toch eenmaal de kosten voor het podium, de huur van de stoelen e.d. maken. En vergeet niet dat door de 1,5 meter afstand alles 2 keer groter moet.”

Ingewikkelde vergunning

„Als je meer dan 12 dagen wil, dan moet je een Wabo-vergunning aanvragen en dat maakt het wat ingewikkelder. Zo is er een geluidsonderzoek nodig. Maar het is allemaal gelukt. We wilden graag 20 voorstellingen, maar we hebben een compromis met de gemeente gesloten en kwamen uit op 16 voorstellingen”, licht Han Evers toe. Eén optreden (Rolf Sanchez) kon wegens ziekte niet doorgaan.

Voor deze eerste keer zijn hij en zijn medewerkers dik tevreden. “4250 bezoekers en drie voorstellingen waren uitverkocht.” Meer dan 50% van de theaterbezoekers van De Meenthe komen buiten de gemeente Steenwijkerland en dat was tijdens de voorstellingen van het Openluchttheater niet anders. „Je ziet wat voor aantrekkingskracht het heeft. Net als het Dicky Woodstock Popfestival. De gemeente wil graag een toeristische gemeente zijn. Nou, dit past er naadloos bij aan.”

Het weer zat mee

Het weer moet natuurlijk ook meezitten. „Slechts twee avonden waren nat. Je kunt er niks over zeggen. Het is zo lokaal. Zo viel de regen met bakken uit de hemel tijdens het optreden van Joris Linssen en Caramba op een woensdagavond in park Rams Woerthe. De geluidsapparatuur kwam onder water, wat gevaarlijk is en voortijdig moesten we het optreden stoppen. En tegelijkertijd vielen er 3 druppels in Basse. Openluchtvoorstellingen en het weer: it’s all in the game.”

Dat Rabo Theater De Meenthe dit heeft georganiseerd oogst ook lof van andere theaters in het land. „Er zijn maar weinig theaters, die openluchtvoorstellingen organiseren. Theaterdirecteuren en –medewerkers uit het Noorden van het land zijn allemaal komen kijken en zijn enthousiast over wat er mogelijk is.”

Meer diversiteit

Het was goed, maar het kan volgens altijd beter. Zo is het motto van Han Evers. „Het was nu kort dag, maar nu hebben we meer tijd om ons voor te bereiden op volgend jaar. En dan willen we meer diversiteit. Meer cabaret of klassiek. Het Openluchttheater kan veelzijdiger.”

Gemiste kans

Wat hem stoort is dat er weinig wordt georganiseerd voor de jongeren. „Ik vind dat we de jongeren tussen 16 en 24 jaar in deze coronatijd in de steek hebben gelaten. Er is niks georganiseerd. En wat gebeurt er? Ze vervelen zich rot of trekken weg naar de grotere steden. Dit is een gemiste kans. Maar moeten we ook nog eens deze kar gaan trekken?”

Amfitheater

Zwembad ’t Tolhekke bood uitkomst en naast meer diversiteit in voorstellingen is de wens ontstaan om een soort vast amfitheater te bouwen. „Een vaste plek, waar jaarlijks optredens zijn, zou mooi zijn. Dan hoef je niet jaarlijks zoveel op te bouwen en af te breken. ”