Organist Henk Braad speelt al 50 jaar in de kerken van Paasloo en Oldemarkt

Voor zijn 50-jarig jubileum kreeg Henk Braad een oorkonde en een gouden draaginsigne., voor zijn echtgenote Marijke was er een bos bloemen. Foto: Alette Uittenbogaard

In de hervormde kerk in Oldemarkt speelde Henk Braad zondag tijdens de dienst die ook zijn 50-jarig jubileum als kerkorganist in Oldemarkt en Paasloo markeerde. Na de dienst werd hij naar voren geroepen en kreeg hij een oorkonde en een gouden draaginsigne met briljant.

Het insigne kreeg hij uit handen van voorzitter van de kerkeraad Hendrik Elgersma, namens de Vereniging Kerkrentmeesterlijk Beheer. Marijke, de echtgenote van Braad werd ook niet vergeten en kreeg een feestelijke bos bloemen. Braad en Elgersma kennen elkaar al lang, vanuit een gezamenlijk verleden in Dronrijp waar Henk Braad het orgel stemde in de kerk waar Hendrik Elgersma koster was.

Koffie met oranjekoek

Na afloop was er in het bijgebouw van de kerk in Oldemarkt koffie met oranjekoek. Daar stond Henk Braad, veilig op afstand achter een tafel, om de felicitaties in ontvangst te nemen. Hij doet wat voorzichtig omdat hij op dit moment vijf keer per week in het MCL in Leeuwarden bestraald wordt vanwege prostaatkanker. „Het leek mij wel verstandig, ook in overleg met het ziekenhuis, om het wel door te laten gaan, maar dan op een voorzichtige manier”, legt hij uit.

Dat hij nu steeds naar Leeuwarden moet rijden is niet vreemd voor hem. „Ik ben het gewend. Ik ben van mijn beroep orgelbouwer, en restaureer en stem ook kerkorgels. Dat doe ik als sinds 1971 voor de orgelbouwer Bakker & Timmenga, in Leeuwarden. Dus ik rijd al 50 jaar regelmatig vanuit Paasloo naar Leeuwarden. Het is nu wel gek dat je niet naar je werk gaat, maar naar het ziekenhuis.”

Speciaal voor vandaag had de dominee lofliederen uitgezocht om door Henk Braad te laten spelen. „Zelf mocht ik ook nog een lied uitzoeken, De Steppe zal Bloeien met tekst van Huub Oosterhuis. Dat is een heel feestelijk lied eigenlijk, waar heel veel kracht vanuit gaat en ook een hele mooie melodie is. Dat kwam goed tot zijn recht, want mensen zongen uit volle borst mee vanmorgen.”

Improvisatie

Zelf speelt Henk Braad ook wel eens verzoeknummers. „In de coronaperiode hebben we via de livestream uitgezonden en toen speelde ik wel. Na de dienst bleef ik dan nog een half uurtje in de kerk zitten en dan kreeg ik via de mail verzoeken en ging ik daar op improviseren.” Daar kreeg hij leuke reacties op, net als gisteren na de dienst. „Als ik weet dat er iemand jarig is, dan hoor je ‘lang zal hij leven’ in de muziek, of tijdens de sinterklaasperiode dan komt ineens de stoomboot voorbij’, zegt hij lachend. „Het moet een beetje verdekt, maar iedereen hoort het wel. Toen de organist van Procol Harum overleed, heb ik bij het uitgaan van de kerk A Whiter Shade of Pale gespeeld.”

Het was zondag precies tien jaar geleden dat Henk Braad ook al in het zonnetje werd gezet, toen vanwege zijn 40-jarig jubileum.

Nieuws

Meest gelezen

menu