Oud-Montessori onderwijzeres Edith Bethume (90) uit Oldemarkt brengt eerste boek uit: bundeling korte verhalen

Donderdag reikte Arthur Kessels het eerste boekje uit aan zijn vroegere Montessori onderwijzeres Edith Bethume.

Donderdag reikte Arthur Kessels het eerste boekje uit aan zijn vroegere Montessori onderwijzeres Edith Bethume. Foto: Janie Witteman

Edith Bethume (90) uit Oldemarkt heeft haar eerste boek uitgebracht. Het is een verzameling korte verhalen die gedrukt zijn bij Bijzonderdruk in Steenwijk. Donderdag zijn de 50 boekjes bij haar thuis gebracht en kon ze het eindresultaat bewonderen.

De boekjes zijn in een beperkte oplage gemaakt met het doel uit te delen aan mensen met wie zij een leuk contact heeft en met haar familie. Het is niet haar wens ze te verkopen.

De boekjes werden bij haar gebracht door Arthur Kessels, een oud leerling van haar die cartoonist is geworden (Edith was vroeger Montessori onderwijzeres). Ook haar plaatsgenoot Jan van der Werke (70), die heeft geholpen bij de totstandkoming van het boekje was aanwezig op dit heuglijke moment.

Erg leergierig

„De boekjes zijn op een bijzondere manier ontstaan’” vertelt Jan van der Werke. „Een jaar of twee geleden kwam Edith bij mij met het verzoek haar op weg te helpen met de digitale dingen van deze tijd. Ze is nog steeds erg leergierig en heeft hele frisse eigentijdse ideeën.”

De Ouderen Vereniging Oldemarkt had in het begin van de pandemie aan haar leden kleine boekjes uitgedeeld, met het doel naast lezen, ook te ruilen. Tevens een mooie manier om in die voor veel ouderen eenzame tijd contact met elkaar te houden.

Deze boekjes vielen bij Edith zo in de smaak dat zij zelf columns ging schrijven, die aan familie, vrienden en zorgmedewerkers werden uitgedeeld. „Op een gegeven moment waren dit er zo veel dat we samen op het idee kwamen er een vergelijkbaar klein boekje van te maken.” Jan heeft er een voorwoord in geschreven en de afspraken met de drukker gemaakt, maar alle verhalen zijn helemaal van haar.

Vanwege haar leeftijd is Edith qua gezondheid kwetsbaar en vanaf het begin van de pandemie vrijwel volledig in quarantaine. Desondanks ervaart ze dit niet als eenzaamheid. Door haar positieve leefstijl en interesse in haar medemensen heeft ze redelijk veel contacten, zelfs met familie in het buitenland door gebruik te maken van de digitale contactmogelijkheden.

Jan: „Persoonlijk vind ik dat ze veel levenswijsheid heeft en op een positieve wijze vorm geeft aan deze fase van haar leven.”

Leuk om te leren omgaan met smartphone en tablet

De vriendschap tussen Edith en hem begon toen zijn buurvrouw Gé de Boer haar aan hem voorstelde. Zij wilde leren omgaan met een smartphone. Later heeft Jan van der Werke haar geïnterviewd op verzoek van het Taalpunt Steenwijkerland. Taalpunt wilde een workshop voor digibeten starten en vroegen Jan, die veel interesse heeft in IT zaken en tevens het infopunt digitale overheid in de Bibliotheek Oldemarkt bemant, om advies.

„Ik ben erg blij Edith tot mijn vrienden te hebben en heb veel bewondering hoe zij schijnbaar moeiteloos haar gedachten met veel humor en soms ook serieus wanneer het om autobiografische onderwerpen gaat aan het papier toevertrouwt”, aldus Jan. „Bovendien hoe zij op hoge leeftijd in staat bleek om te leren gaan met de digitale snuisterijen van deze tijd. Toen ik dit had verzameld, vonden we het allebei reden om er een boekje van te laten maken en hebben we samen de vormgeving uitgewerkt”.

Via Facebook een oud-leerling gevonden

Edith vertelt in haar boekje onder andere waarom zij destijds bij Jan aanklopte voor hulp met tablet en smartphone. „Ik wil zelfstandig zijn en blijven zolang als dat kan”, vertelt zij. „En uit nieuwsgierigheid, ik zie jonge mensen steeds met zo’n schermpje voor hun neus zitten en wil daar ook mee om kunnen gaan.” Verder wil ze zelf haar maaltijden kunnen bestellen, of een boek bestellen bij bijvoorbeeld Bol.com. Ze vindt Facebook erg leuk en via dit sociale platform heeft haar oud-leerling Arthur Kessels haar gevonden.