Ouderenorganisaties in Steenwijkerland introduceren ‘Slimme bril’ in thuiszorg

De 'Slimme bril' die gebruikt wordt in de zorg. Aangeleverde foto
Met de ‘Slimme bril’ kan iemand op afstand meekijken, waardoor de zorgprofessional of mantelzorger wordt ontlast en ondersteund. De zorgverlener die de cliënt bezoekt, zet de bril op. Hierna wordt er verbinding gemaakt met een tweede zorgverlener die via een beeldscherm hetzelfde ziet als de brildrager. Door de bril worden zorgprofessionals efficiënter ingezet en mantelzorgers ondersteund.
De drie organisaties willen de kwaliteit van zorg vasthouden en verbeteren, ondanks een groeiend aantal kwetsbare ouderen en een toenemende krapte op de arbeidsmarkt. Zorggroep Oude en Nieuwe Land bestuurder Albert Hilvers: ‘Samen gaan we leren om te werken met zorg op afstand. Het is uniek om dat met drie organisaties te doen en om het in een gemeente te doen waar best grote afstanden zijn. We gaan niet alleen experimenteren met zo’n slimme bril, we gaan dit ook koppelen aan ervaringen delen, verbeteren, leren en onderzoeken.’
‘Het is een kwestie van proberen, toepassen en met elkaar ervaringen delen. Natuurlijk zullen cliënten en familieleden moeten wennen aan een andere manier van zorg krijgen, maar we ontkomen niet aan de toepassing van dergelijke nieuwe technologieën’, zegt Ameike van Wolde-Verpaalen, teammanager Kwaliteit, Beleid en Ontwikkeling van Zorggroep Oude en Nieuwe land. De volgende stap van het project is de verschillende teams van de organisaties die met de bril gaan starten te laten bepalen in welke situaties de ‘Slimme bril’ ingezet gaat worden en medewerkers hierop te trainen.